`Wij gaan door met de strijd'

De radicale Palestijnse groep Islamitische Jihad claimt de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook als een grote militaire overwinning, de bekroning van haar jarenlange campagne van commando-acties en zelfmoordterreur in de bezette Palestijnse gebieden en in Israël. ,,Wij hebben de overwinning met ons bloed geschreven'' staat gecalligrafeerd op een Palestijnse vlag in haar kantoor in Gazastad. Woordvoerder Khaled al-Batsh: ,,Wij hebben dankzij jaren van verzet de politiek in Israël overtuigd dat zij Gaza moet verlaten.''

Batsh is ervan overtuigd dat Israël ook de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem zal verlaten, ondanks de garanties van de Amerikaanse president Bush wat betreft het behoud van de grote verstedelijkte nederzettingen. ,,De Amerikanen hebben altijd een pro-Israëlisch standpunt ingenomen, maar dat heeft ons niet verhinderd Israël uit de Gazastrook te verdrijven. Wij zullen verder gaan met onze gewapende strijd tot zij ons land hebben verlaten.''

De Jihad opereert nu opnieuw vrij in Gaza, in de context van de Israëlische terugtrekking en het informele staakt-het-vuren waar de Palestijnse president Mahmoud Abbas om heeft gevraagd. De voorheen ondergronds opererende groep heeft een duidelijk herkenbaar centrum geopend en organiseert voor de aanhang publieke overwinningsbijeenkomsten.

De Jihad was de afgelopen vier maanden speciaal doelwit van Israëlische acties. ,,Gerichte moordaanslagen hebben de beweging sinds maart van dit jaar 12 levens geëist, en er zijn meer dan 500 leden gevangengenomen'', zegt Batsh. ,,Toch respecteren wij nog het bestand dat we eerder dit jaar in Kairo met Abbas hebben afgesproken om toe te laten dat de Israëliërs zich uit de Gazastrook terug kunnen trekken.''

Batsh zegt niet bang te zijn dat Abbas in de toekomst militanten van Hamas en de Jihad gaat arresteren. ,,Abbas zal ook na de Israëlische terugtrekking uit Gaza niet de rol van politieagent bij de joodse nederzettingen willen vervullen. Mochten de autoriteiten opnieuw toch proberen onze leiders of militanten op te pakken, dan krijgen ze hier een burgeroorlog.''

    • Wilfried Bossier