Weer grote fusie op komst in zeevaart

In het containervervoer op zee is een nieuwe fusie op komst. De Duitse rederij Hapag Lloyd, dochter van reisorganisatie TUI, voert besprekingen met de Canadees-Britse scheepsvrachtvervoerder CP Ships, zo hebben beide bedrijven gisteren laten weten. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maakte eerder deze week al melding van een mogelijke overname van CP Ships door TUI en noemde toen een overnamebedrag van 1,5 miljard euro.

De overnamebesprekingen tussen Hapag Lloyd en TUI vormen een duidelijk antwoord op de expansiedrift van het Deense Maersk, dat de Nederlandse rederij Nedlloyd deze zomer voor 2,3 miljard euro heeft overgenomen. Daarmee is volgens het maritieme informatiebureau Dynamar een consolidatieslag in gang gezet in deze sector.

De combinatie Hapag Lloyd-CP Ships zou qua grootte de vijfde containerrederij ter wereld worden met een gezamenlijke omzet van 5,5 miljard euro. In totaal beschikken beide bedrijven over ruim 130 schepen. Hapag Lloyd laat momenteel tien zeer grote containerschepen bouwen. De vraag naar containervervoer maakt een enorme groei door. Dat heeft vooral te maken met China, waar steeds meer producten vandaan komen. Westerse containervervoerders proberen de snelle vraag bij te benen door nieuwe schepen te bouwen, maar daar gaat de nodige tijd overheen. Om marktaandeel te houden zijn overnames een optie, zeker omdat de Chinezen in het containervervoer actief zijn.

De top-25 van westerse scheepsvrachtvervoerders vormt volgens D. Visser van Dynamar een gefragmenteerd geheel. Hapag-Lloyd neemt de veertiende plaats in, CP Ships een zeventiende plaats. CP Ships is de afgelopen jaren op overnamepad geweest, maar de financiële positie van het bedrijf is verzwakt doordat het vorig jaar zijn financiële resultaten over een reeks kwartalen moest herzien.