Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRE

Zomergasten. Vanavond stelt advocaat Wim Anker (1953) zijn ideale tv-avond samen. Met zijn tweelingbroer Hans vormt hij de spil van Anker en Anker Strafrechtadvocaten in Leeuwarden. Hij verdedigde Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heyn; verpleegster Martha U. die bejaarde bewoners van een verpleegtehuis ombracht; eigenaar Jan Veerman, zijn dochter en de bedrijfsleider van café De Hemel in Volendam en was raadsman van avonturier en schrijver Richard Klinkhamer. Met fragmenten uit programma's van Peter R. de Vries, de uitspraak tegen O.J. Simpson, Frans Bromets Buren, de KNVB-bekerfinale in 1993, zangeres Marianne Weber en volkszanger Johnny Hoes. Ned.3, 20.30-23.35u.

Fly with me: The history of the flight attendant. Dr. Kathleen Barry van de University of Cambridge brengt verslag uit van haar studie naar de ontwikkeling van de rol van de stewardess: van sekssymbool tot serieus beroep. Uit haar onderzoek blijkt dat deze `meest gewilde baan' heeft bijgedragen tot het commerciële succes van de luchtvaartindustrie. Discovery Channel, 22.00-23.00u.

Reportage: Een rituele moord in Londen. Op 21 september 2001 werd in de Theems in Londen het lijkje van een 5-jarig Nigeriaans jongetje gevonden, zonder armen, benen en hoofd. Het jongetje blijkt slachtoffer van een rituele moord. Sporenonderzoek leidt naar Nigeria en mensensmokkelaars. SBS6, 22.50-23.55u.

Leven in de Middeleeuwen. Zie tv-vooraf. Ned.2, 23.55-0.25u.

AMUSEMENT

De tv-competitie. Televisieproducenten geven onder leiding van Jort Kelder (Quote) uitleg over ideeën voor vijf mogelijke programmaseries waarvan de eerste afleveringen komende week worden uitgezonden. De programma-ideeën worden van commentaar voorzien door een vakjury bestaande uit tv-regisseur Bert van der Veer, Mylène de la Haye, Remko van Westerloo, en Ernst-Paul Hasselbach. De finale is volgende week zaterdag en de beslissende stem komt via telefoon of sms van het publiek. Talpa, 21.30-22.30u.

FILM

Danny, the Champion of the World (Gaviv Miller, 1989, Engeland). Roald Dahl-verfilming ademt nostalgisch verlangen naar het idyllisch groene Engeland van 1955. Garagehouder en zijn zoon (Jeremy en Samuel Irons) ontmaskeren moddervette projectontwikkelaar. Canvas, 11.00-12.35u.

Top Secret! (Jim Abrahams, Jerry & David Zucker, 1984, VS). Komisch trio, bekend van Airplane!, Ruthless People en Naked Gun, tekende voor uitzinnige klucht die twee elkaar schijnbaar uitsluitende filmgenres door de mangel haalt: de ouderwetse nazi/spionagefilm en de tienermusical uit de jaren '50-'60 rond types als Elvis Presley. Met Val Kilmer, Omar Shariff. Veronica, 18.55-20.30u., onderbroken door reclame.

Dr. Dolittle 2 (Steve Carr, 2001, VS). In slordige vervolgfilm is Eddie Murphy andermaal de dokter die met dieren kan praten. Hij moet zorgen dat een circusbeer zich weer als een echte beer gaat gedragen. RTL5, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Field of Dreams (Phil Alden Robinson, 1989, VS). W.P. Kinsella's roman `Shoeless Joe' stond model voor magische film waarin dromen werkelijkheid worden en gevallen idolen in ere worden hersteld. Boer Kevin Costner brengt op omgeploegd maïsveld de honkbalmythologie tot leven. Net5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

The Count of Monte Cristo (Kevin Reynolds, 2002, VS). Meest recente bioscoopversie van talloze keren verfilmde klassieker van Alexandre Dumas is, ondanks computertechnieken, een ouderwetse avonturenfilm over opportunisme, hoogverraad en ware vriendschap in een vroeg-19de-eeuws Frans decor. Met Jim Caviezel, Guy Pierce. BBC1, 21.00-23.00u.

De dream (Pieter Verhoeff, 1985, Nederland). Grotendeels Nederlands ondertitelde speelfilm over de onterechte veroordeling van drie Friese anarchisten in 1896. Pieter Verhoeff verwerkte de zaak-Hogerhuis tot een magnifieke ode aan hoekige noorderlingen en hun nuchter wantrouwen jegens grote woorden. Met Peter Tuinman, Huub Stapel, Freark Smink, Hans Veerman. Ned.3, 23.35-1.08u.

The Mirror Has Two Faces (Barbra Streisand, 1996, VS). Derde speelfilm van regisseuse Streisand is een saai sprookje dat het beproefde Hollywood-stramien van de romantische komedie volgt en en passant de hardnekkige mythe wil ontmaskeren dat de weg naar geluk alleen met schoonheid en seksuele aantrekkingskracht is geplaveid. De snel door vrouwelijk schoon gecharmeerde professor Jeff Bridges gaat een strikt platonische relatie aan met de onaantrekkelijke, maar intelligente Streisand. Ned.1, 22.55-0.55u.

RADIO

Vroege vogels. Onder meer aandacht voor de luchtdeeltjes die door onderzoeker Peter Siegmund van het KNMI worden gevolgd en een reportage over de reigers en andere moerasvogels in het natuurgebied de Oostvaardersplassen. Radio 1, 8.10-10.00u.

OVT. Discussie over de historicus Ger Harmsen en in het tweede uur onder meer een herhaling van de serie uit 1989 over de opbouw van het naoorlogse Nederland. Radio 1, 10.04-12.00u.

Opium. De in Amsterdam wonende Duitse dirigent Alexander Liebreich vertelt over zijn lessen aan Noord-Koreanen en zijn muzikale missie. Vanaf volgend jaar is hij chef-dirigent van het Münchener Kammerorchester. In Nederland dirigeerde hij het Noord-Nederlands Orkest, het Brabants Orkest en de Nationale Reisopera.

Radio 1, 19.04-20.00u.

Jazzkotabel. Eerste deel van een special over tenorsaxofonist John Coltrane en zijn samenwerking met Thelonious Monk. Radio 4, 0.02-1.00u.