Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Aandacht voor politici die op het muziekfestival Lowlands jongeren voor de politiek willen interesseren. Ook blikken enkele kolonisten terug op de ontruiming deze week van de Strook van Gaza. Ned.3, 22.10-22.35u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer: Keikoppen onder een hoofddoek. Een nieuwe wet verbiedt het dragen van religieuze symbolen op school in Frankrijk. De meeste meisjes hebben de hoofddoek afgedaan, maar sommigen weigeren dit te doen. Het zijn woelige tijden voor alle betrokken partijen. Canvas, 20.00-20.50u.

Dunkirk. Eerste aflevering van een drieluik over de Slag bij Duinkerken in 1940. De geallieerden trekken zich terug na de blitzkrieg van de nazi's en bij Churchill wordt aangedrongen op een vredesverdrag met Hitler voordat het hele leger eraan gaat. BBC2, 22.40-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

Spraakmakende zaken. Gesprek met minister van Sociale Zaken Aart-Jan de Geus over onder andere het ontslagrecht, het korten op de uitkeringen en het beperken van het prepensioen. In de uitzending ook voorzitter van VNO-NCW Bernard Wientjes en FNV-voorvrouw Agnes Jongerius. Ned.1, 20.30-21.20u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Lowlands 2005. Optredens van verschillende muziekgroepen tijdens het festival in Biddinghuizen. Met recensie, interviews en impressies. Ned.3, 15.25-16.55u. & 0.05-1.00u. en morgen van 15.00-17.48u. & 19.00-20.30u.

Dancing with the stars. Danswedstrijd waarbij acht bekende Nederlanders, elk gekoppeld aan een professionele stijldanser, de strijd met elkaar aangaan op de dansvloer. Onder begeleiding van hun leermeesters moeten zij de juiste danspasjes onder de knie te krijgen. Met zwemster Inge de Bruijn, actrice Inge Ipenburg, presentatrice Irene van de Laar, kunstenares Ans Markus, zanger Jim Bakkum, presentator Joris Lutz, kok Rudolph van Veen en acteur Koert-Jan de Bruijn. RTL4, 20.00-21.20u.

BBC Proms 2005: Goebajdoelina/Beethoven. Rechtstreeks uit de Royal Albert Hall speelt het London Philharmonic Orchestra and Choir onder leiding van Kurt Mazur The Light of the End van de Russische componist Sofia Goebajdoelina en de negende symfonie van Beethoven. BBC2, 20.30-22.40u.

Prinsengrachtconcert. Rechtstreeks verslag vanaf de ponton voor Hotel Pulitzer in Amsterdam met muziek van Bach, Locatelli, Händel, De Falla, Sjostakowitsj en Bartók. Met medewerking van violiste Janine Jansen, violist Julian Rachlin, het Barokensemble en pianist Itamar Golan. Ned.1, 21.20-22.40u.

FILM

One Fine Day (Michael Hoffman, 1996, VS). Beetje lusteloze romantische komedie over de druk-druk-druk-generatie van de jaren negentig. Michelle Pfeiffer als werkende gescheiden moeder en George Clooney als gescheiden vader met een Peter Pan-complex. RTL5, 20.00-22.05u.

.Trading Places (John Landis, 1983, VS). Dan Aykroyd en Eddie Murphy schitteren in karikaturale satirische komedie als onwetende proefkonijnen in sociaal experiment: kan een louche bedelaar zich ontpoppen tot briljante beursspeculant en andersom? Met Jamie Lee Curtis als hoertje-met-een-hartje-van-goud. Net5, 21.00-23.10u.

.Die Hard (John McTiernan, 1988, VS). Enerverende actiefilm, waarvan de expliciete hardheid, de spectaculaire vormgeving en de cynische toon school zouden maken in Hollywood. Op kerstavond bindt eenzame politieman vanuit de liftkoker van een kantoorkathedraal de strijd aan met genadeloze terroristen, die Japanse topmanagers in gijzeling houden. Met Bruce Willis. RTL5, 22.05-0.30u.

Johnny Stecchino (Roberto Benigni, 1991, Italië). Lokale hit is lichtgewichtkomedie van en met de romantische clown Benigni. Als dubbelganger van een maffiabaas kan hij de draak steken met de macht van de georganiseerde misdaad en de medeplichtigheid van de autoriteiten. Canvas, 22.25-0.20u.

.Rabbit-Proof Fence (Phillip Noyce, 2002, Australië). Op authentieke geschiedenis gebaseerd, even prachtig als gruwelijk verhaal over drie Australische halfbloedmeisjes (aboriginal moeder, witte vader). In een poging tot raszuiverheid werden ze in de jaren dertig van de vorige eeuw weggestopt in een opleidingskamp. Ze ontsnappen en lopen 2.400 kilometer naar huis. Wellicht iets té ingetogen en onopgesmukt verbeeld. Ned.3, 22.35-0.05u.

To End All Wars (David L. Cunningham, 2001, VS/Thailand/GB). Standaard-oorlogsdrama over Schotse krijgsgevangenen, onder wie Kiefer Sutherland, die anno 1942 aan de Birmalijn moeten werken. Christelijke moraal over vergevingsgezindheid. BBC2, 23.40-1.30u.

Suspect (Peter Yates, 1987, VS). Thriller schetst en passant een saillant sociologisch portret van Washington D.C. maar kent een minder overtuigend plot. Cher is een afgesloofde pro-Deo-advocaat. Rechtbankjurylid Dennis Quaid helpt haar de onschuld te bewijzen van de dakloze, dove Vietnamveteraan Liam Neeson. Canvas, 0.10-2.05u

RADIO

Knetterende letteren. Hoogtepunten uit het afgelopen seizoen met schrijvers Doeschka Meijsing, Menno Wigman en Rob Schouten. Verder vertelt Nelleke Zandwijk over haar roman Avonturen van een uitslover en bespreekt Louis Ferron het werk van de Duitse journalist en historicus Sebastian Haffner. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Gesprek met de jonge pianist en musicoloog Ralph van Raat. Hij studeerde in 2002 cum laude af aan het Amsterdamse Conservatorium en legt zich vrijwel helemaal toe op de moderne muziek. Radio 1, 19.04-20.00u.