Student wordt lid ondanks studiedruk

Een studentenvereniging blijft ondanks de toegenomen studiedruk onverminderd populair. De verschillen tussen studentenverenigingen nemen steeds meer af, zodat verenigingen een breed publiek blijven trekken. Dat constateert de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKVV), de koepel van studentenverenigingen.

Dit weekend wordt bekend hoeveel eerstejaars zich hebben aangemeld bij studentenverenigingen. De eerste introductieweken gingen deze week van start in Rotterdam, Utrecht, Leiden en Tilburg. Hoewel studenten het gevoel hebben dat de druk om een studie op tijd af te ronden groter is, blijft het aantal aanmeldingen de laatste jaren stabiel, zegt Arieke Vermeulen van de LKVV. Wel kiezen studenten nu bewuster voor een bepaalde vereniging: ,,Vroeger ging je naast je studie én werken, én roeien, én actief zijn binnen een vereniging. Nu kan dat niet meer allemaal tegelijk.'' Studenten kijken graag een jaar de kat uit de boom. ,,Even kijken hoe het eerste jaar gaat, vast wat punten halen en in het tweede jaar lid worden.''

Volgens Vermeulen lijken verenigingen steeds meer op elkaar, de verschillen tussen conservatieve en progressieve verenigingen zijn bijna verdwenen. Tegelijkertijd is er bij leden minder animo om zich in te zetten voor de vereniging.

In totaal zijn in Nederland zo'n 80.000 studenten lid van een studenten (gezelligheids) vereniging. Volgens Evelien van Roemburg van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is dat aantal al jaren constant: er komen ongeveer net zo veel eerstejaars bij als er afgestudeerden af gaan. Bij de christelijke Navigators Studentenverenigingen is er wel een landelijke groei. Het ledenaantal steeg van 280 in 1994 tot 1200 nu. Naar verwachting melden zich dit jaar rond de vierhonderd studenten aan. Het totale ledenaantal van de Navigators Studentenverenigingen stijgt dit jaar dan naar zo'n 1400 studenten.