Strengere controle tweede huis Turkije

De belastingdienst gaat Nederlanders met een tweede huis in Turkije strenger controleren. De fiscus vermoedt dat een deel van deze tweede huizen is gekocht met zwart geld.

Dat zei staatssecretaris Wijn (Financiën) gisteravond in een uitzending van RTL Nieuws. Wijn heeft over de uitwisseling van financiële gegevens onlangs een akkoord gesloten met Turkije, zei hij.

Turkije is bij veel Nederlanders steeds geliefder als land voor een tweede (vakantie)huis. Vaak gaat het daarbij om een appartement aan de kust. Deze appartementen zijn relatief goedkoop vergeleken bij tweede huizen in `traditionele' zonnige landen als Frankrijk en Spanje.

Onder meer op basis van informatie van makelaars denkt de fiscus dat er miljoenen aan zwart geld in de aankoop van de vakantiehuizen zijn gestoken.

De uitwisseling van financiële gegevens op dit gebied is binnen de Europese Unie al enkele jaren in gebruik. Dit begon in 2003 met de controle op vakantiehuizen in Frankrijk.

De fiscus stelde tweede-huisbezitters (zo'n 150.000 Nederlanders hebben een tweede huis in Frankrijk) in staat om alsnog belasting te betalen over hun eventuele niet bij de fiscus opgegeven geld. Wie dat deed, kreeg wel een naheffing van de belastingdienst, maar kreeg toen geen boete opgelegd.

Na Frankrijk ging de belastingdienst ook het onroerend goed van Nederlanders in Spanje en Italië controleren. Behalve in de mogelijke aanwending van zwart geld, is de fiscus ook geïnteresseerd in het verband tussen vermogen in het buitenland en de financiële positie van de belastingplichtige in eigen land.

Het akkoord met Turkije voorziet in dezelfde zogenoemde inkeer-regeling. Dat betekent dat iemand die zijn zwarte geld alsnog opgeeft, geen boete krijgt. Het aparte akkoord was nodig omdat Turkije geen lid is van de Europese Unie.