Na de splitsing volgt de vlaai

Aandeelhouders in DSM die nog vakantie hebben kunnen maandag op de koffie in Heerlen. Het voormalige staatsbedrijf houdt een bijzondere aandeelhoudersvergadering. Die hoeft niet lang te duren, want er is maar één inhoudelijk agendapunt: `het voorstel tot statutenwijziging in verband met splitsing van aandelen in de verhouding 1:2'.

In zijn persoonlijke uitnodiging lichtte topman Peter Elverding eind juli beknopt de reden voor de aandelensplitsing toe: ,,Splitsing van het DSM-aandeel, nu een van de `duurste' van de AEX-fondsen, zal de liquiditeit van het aandeel verhogen.'' Liquiditeit is in dit geval een ander woord voor verhandelbaarheid. Het aandeel DSM is inderdaad de meest kostbare van alle hoofdfondsen van de Amsterdamse beurs. 62,10 Euro moest je er gisteren voor neertellen. SBM Offshore zit daar met een prijskaartje van 61,35 euro licht achter, dan volgt Unilever (56,40 euro).

Door het aandeel in prijs te halveren denkt DSM meer handel op de beurs te genereren, en baseert zich onder meer op ,,signalen uit de markt''. Volgens de afdeling investor relations (ir), die de banden met beleggers onderhoudt, zijn er ,,zeer concrete vragen'' over het te dure aandeel gesteld, met name door particuliere beleggers en optiebezitters.

Zouden de ir-medewerkers, en zou bestuursvoorzitter Elverding, een abonnement hebben op het VBA Journaal? Het lijkt erop van niet. Het huisorgaan van de Beroepsvereniging van Beleggingsdeskundigen publiceerde in zijn zomernummer, kort voor DSM de splitsing aankondigde, een onderzoek over aandelensplitsingen in Nederland. Ook volgens de auteurs daarvan, een hoogleraar en een docent van de Utrecht School of Economics, is inderdaad de meest gangbare opvatting bij Nederlandse beursfondsen dat een splitsing van het aandeel bevorderlijk is voor de verhandelbaarheid. Maar na grondig `praktijkonderzoek' naar zestig aandelensplitsingen sinds 1983 wijst de conclusie anders uit. De handelsomzet verandert na splitsing ,,niet significant''. Ook twee andere beoogde positieve bijeffecten van een splitsing blijven uit. Er volgt doorgaans géén groei van de winst per aandeel en de beurskoers stijgt evenmin ,,bijzonder''.

DSM verwacht maandag niettemin weinig tegenstand van de aandeelhouders - ook zij zullen het VBA Journaal niet spellen. Agendapunt 2. zal snel worden afgehamerd, en de daarmee aangenomen splitsing zal geen noemenswaardige effecten teweeg brengen. Is er dan überhaupt een reden voor de DSM-belegger om maandagochtend vroeg naar Zuid-Limburg af te reizen? Ja, er zal in elk geval worden getrakteerd op vlaai.

    • Philip de Witt Wijnen