Mr. Loiben

Het jaarlijkse bridgezomerfestival van Loiben in Oostenrijk is met name bij spelers uit Utrecht populair. Het toernooi speelt zich af in de wijnstreek Wachau op een lieflijk plekje tussen de fruitbomen aan de Donau. Het hoogst haalbare aan het eind van de week is de titel Mr. Loiben. Dat geeft het recht het slotbal te openen met de lieftallige Doris Fischer, ooit winnares van de Bridge Olympiade en standaard Mrs. Loiben. De Utrechtse Meesterklasser Bert Daemen verwierf zich dat privilege met een overwinning in de mixed en een derde en zesde plaats in de paren, respectievelijk de viertallen. Daarmee werd zijn droom (Wein, Weib, Gesang) werkelijkheid. Onwerkelijk waren de verwikkelingen op onderstaande hand, uit datzelfde Loiben. Peter de Vaal zag het gebeuren:

N/♠ 9

♡ H V B 8 7 4 2

♦ B 6 4

♣ 8 3

♠ HB1085432

♠ A V 7 6

♡ -

♡ 9 3

♦ A 10 5

♦ H V 8 3 2

♣ 9 5

♣V 2

♠ -

♡ A 10 6 5

♦ 9 7

♣ A H B 10 7 6 4

Met Van Egmond-De Vaal op NZ verliep het bieden:

West

Noord

Oost

Zuid

pas

1♠*

2♣

4SA

5♡

pas

6♡

6♠

pas

pas

7♡

pas

pas

dbl

a.p.

*canapé; Dertien slagen

Op de andere tafel boden Teeuwen-Nelissen 7♠, waartegen noord met harten startte. Wederom dertien slagen voor het lieve totaalsommetje van 3280, alias 22 imps. Over naar Buratti en Lanzarotti, het Italiaanse toppaar dat deze zomer uit het EK is gezet wegens (verondersteld) gebruik van ongeoorloofde informatie. Het laatste woord hierover is nog lang niet gezegd. De uitzetting gold voor een specifiek onderdeel (de viertallen), maar een aantal andere gremia is nog aan zet. Allereerst de Italiaanse Bridgefederatie en natuurlijk ook de Wereld Bridge Federatie. Vooruitlopend op de in te nemen standpunten heeft de Amerikaanse bridgebond al besloten tot voorlopige uitsluiting. Meer hierover op www.imp-bridge.nl. Joost Prinsen heeft in het septembernummer van Bridge Magazine IMP deze onverkwikkelijke affaire in kaart gebracht.

    • Jan van Cleeff