Mexico en VS pakken smokkel aan

Mexico en de Verenigde Staten hebben gisteren een akkoord bereikt over bestrijding van mensensmokkel. Het plan is bedoeld om de uitbuiting van illegale migranten uit Latijns-Amerika door criminele groepen aan te pakken.

Het akkoord is na elf maanden onderhandelen tot stand gekomen. Er komt betere zorg voor slachtoffers, die vaak gedwongen worden tot prostitutie of slavenarbeid, meer aandacht voor de bestrijding van sekstoerisme en een betere uitwisseling van informatie tussen de twee overheden. De Amerikanen zullen Mexico steunen met materieel, expertise en training in opsporing en zorg voor slachtoffers.

De overeenkomst komt nadat de afgelopen dagen de gouverneurs van de staten New Mexico en Arizona de noodtoestand afkondigden in een aantal gewesten langs de Mexicaanse grens. Door die maatregel maken zij aanspraak op 4 miljoen dollar aan federale steun om het geweld in de regio te bestrijden. Beide staten hebben veel last van drugs- en mensensmokkel, gepaard met geweld. Volgens gouverneur Richardson van New Mexico zijn de gewesten ,,geruïneerd'' door de terreur van smokkelbendes.

Jaarlijks proberen honderdduizenden mensen uit Latijns-Amerika illegaal de grens tussen Mexico en de VS over te steken. Honderden van hen komen om door uitputting of geweld. Het gebeurt geregeld dat mensensmokkelaars groepen illegalen achterlaten in de woestijn. Vorig weekeinde verging een boot met meer dan honderd gelukszoekers op de Grote Oceaan, 160 kilometer van de kust met Colombia. Het bootje, dat was vertrokken uit Ecuador, was zwaar overbelast.