Makrelenfeest met Bertus & Bertus

Ook dit jaar hebben Bertus Visser en Bertus Lantinga ons weer getrakteerd op een lekkere portie makreel. Woensdagochtend bij het krieken van de dag trokken grote Bertus en kleine Bertus er met hun bootje op uit, op weg naar Stellendam, alwaar ze het ruime sop kozen.

De Hagenees Bert Visser (60) is een echte sportvisser, zo zegt hij zelf. Niet met een net (,,dat is taboe''), maar lekker met een hengel. Voor de consumptie. ,,Als ik een vis vang, moet ik van tevoren weten dat ik hem op kan eten. Ik ga niet achter mijn hengeltje zitten wachten om een vis pijn aan zijn lip te doen en hem daarna weer terug te gooien. Ik geef 'm een vriendelijk tikkie op z'n kop en dan gaat ie mee. Voor het algemeen genoegen hier op de camping. Iedereen die een makreeltje wil, warm uit de ton, mag er een hebben'', vertelt hij op deze zonnige dinsdagavond op het terras voor zijn stacaravan. Zijn vrouw is er helaas niet bij. ,,Die is naar de bingo in Oostvoorne.''

Bertus & Bertus zijn echte vismaatjes. Bertus Visser staat al 19 jaar op onze Plaat en hij kent de Rotterdammer Bertus Lantinga (66) van de camping. Bertus Visser heeft jarenlange ervaring op zee, ,,beroepsmatig''. Hij is van de vissersvereniging en hij gaat nooit onvoorbereid en roekeloos de zee op: ,,De zee, daar heb ik respect voor'', zegt hij. ,,Veiligheid, daar gaan we voor.'' En: ,,Aan boord geen bier!'' En dat uit de mond van de bebaarde hengelaar wiens caravan van verre te herkennen is aan de wapperende Heineken-vlag.

Het jaarlijkse makreelfestijn van Bertus & Bertus is zo onderhand een begrip op de Plaat. De dag voor Bert Visser uitvaart prepareert hij zijn bootje. ,,Als ik een rondje met die boot over het terrein maak, dan roepen ze `Hé, morgen weer makrelen?'''

En het was weer smikkelen geblazen donderdagmiddag. De buit bedroeg maar liefst 32 makrelen!

Campinggasten: Jochen van Barschot, Elsje Jorritsma, Peter Leijten, Guus Valk. Het thuisfront: Viola Lindner, Arjen Ribbens