Kam werkt veel beter dan lotion tegen hoofdluis

Luizendodende shampoos helpen in de praktijk nauwelijks tegen hoofdluis. Uit een Brits onderzoek (British Medical Journal, 4 augustus) blijkt dat maar één op de zeven kinderen er baat bij heeft. Een luizenkam werkt veel beter: met die methode kwam de helft van de jonge proefpersonen van de parasieten af.

De Britse medici, afkomstig van een organisatie voor volksgezondheid en een Londens onderzoeksinstituut, behandelden 133 met luizen besmette kinderen tussen 2 en 15 jaar. De helft van de groep kreeg een pakket stofkammen, de anderen een luizenshampoo met malathion of permetrine. Deze shampoos behoren ook in Nederland tot de meest gebruikte. Om de normale toepassing zoveel mogelijk na te bootsen, kregen de huishoudens geen uitgebreide toelichting bij de kammen en de lotions.

De kinderen werden na het eind van de voorgeschreven behandeltijd 5 dagen bij de shampoo, ruim twee weken bij de luizenkam weer gecontroleerd. Op dat moment bleek 13% van de wassers en 57% van de kammers van de luizen af. De wetenschappers concluderen dan ook dat er tegen hoofdluis eigenlijk geen volledig effectieve middelen beschikbaar zijn.

Dat met name de luizenshampoos zo slecht presteerden, komt volgens de medici deels doordat de gebruikers van de shampoos niet weten dat ze de behandeling het best na een week kunnen herhalen. Bovendien worden de insecten, ook in Nederland, steeds resistenter tegen de shampoos.

    • Hester van Santen