James Blunt

Met zijn debuut Back To Bedlam heeft James Blunt de afgelopen tijd Engeland veroverd. De cd staat nu op nummer één van de hitlijst: alleen van de nieuwe cd van Coldplay werden er dit jaar meer verkocht. Zijn hit, You're Beautiful, werd ook in Nederland opgemerkt. Dat James Blunt een wat geknepen hoge stem heeft is voor de luisteraar blijkbaar geen belemmering – maar dat is het bij Bob Dylan ook nooit geweest.

Blunt klinkt soepeler dan Dylan, alsof hij net een paar lepels honing op heeft. Dankzij die opmerkelijke stem stijgt Blunt uit boven het grote reservoir aan Engelse singer/songwriters die vaak wel aardig zijn maar ook wat bleek. Blunts licht ergerlijke geluid wordt als een muggenbult die je steeds wil krabben. En dan blijkt dat die maffe stem ook honingsoepele melodieën in zich heeft.

Zijn ballades verlopen volgens beproefd recept, met een statig, bijna ouderwetse dictie en harmonie. De muziek wordt geleid door een akoestische gitaar, en bijgestaan door licht grommende orgels en een clubje strijkers.

In 1999 was de nu 28-jarige Blunt officier in het leger dat in Kosovo diende. Over zijn ervaringen in oorlogsgebied scheef hij het uitzonderlijk mooie slotnummer No Bravery, waarin Blunt zijn statige stijl verruilt voor een geluid dat niets anders uitdrukt dan opperste eenzaamheid.

James Blunt. Back To Bedlam (Warner 7567 83752)

    • Hester Carvalho