Helios stopt alle vluchten na incident

Helios Airways heeft gisteren alle vluchten tot nader order geschrapt. De Cyprische lowbudget-luchtvaartmaatschappij nam die beslissing na een nieuw incident met een Helios-toestel in de buurt van Londen.

Een Boeing 737-300 van de Cyprische maatschappij moest gisteren afwijken van zijn geplande route, omdat de piloot dacht dat een van de vleugelkleppen niet goed functioneerde. Het toestel, met 177 passagiers, was op weg van Larnaca op Cyprus naar Luton nabij Londen. Het week uit naar Stansted, eveneens bij Londen, waar het veilig landde. De zaak wordt onderzocht.

Zondag stortte een Helios-toestel van hetzelfde type op zijn vlucht van Larnaca naar Praag neer ten noorden van Athene. Daarbij kwamen de 115 passagiers en zes bemanningsleden om.

De twee resterende toestellen van Helios, eveneens van het type Boeing 737, worden naar Zweden gestuurd voor onafhankelijke technisch onderzoek naar eventuele mankementen, zo maakte Helios gisteren bekend.

De oorzaak van het ongeluk bij Athene is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk waren er problemen met de luchtdruk in de cabine, waardoor er zuurstoftekort ontstond.

Gisteren is de zwarte doos met de voicerecorder uit de cockpit gevonden in het bergachtige gebied waar het toestel neerstortte. De onderzoekers hopen dat de gesprekken in de laatste dertig minuten voor de crash meer duidelijkheid brengen. De andere zwarte doos, waarin vluchtgegevens werden bijgehouden, was al gevonden. Dit materiaal wordt momenteel in Parijs onderzocht.

Drie lichamen zijn nog vermist. Op 26 lichamen is in Griekenland autopsie verricht. Op grond daarvan sluiten de onderzoekers uit dat de passagiers om het leven zijn gekomen door koolmonoxidevergiftiging als gevolg van brand.

De Cyprische justitie is een onderzoek naar mogelijke strafbare feiten begonnen. Hoofdonderzoeker Akrivis Tsolakis wilde gisteren niet ingaan op berichten in Griekse media dat gegevens uit de datarecorder in de zwarte doos zouden aantonen dat de brandstof was opgeraakt, enkele minuten voordat het toestel neerstortte.

Deze week kwamen ook twee andere lowbudgetmaatschappijen in de problemen. In Venezuela kwamen dinsdag alle 160 inzittenden om toen beide motoren van een toestel van de Colombiaanse maatschappij West Carribean Airways uitvielen. Donderdag moest een toestel van het Turkse Fly Air, op weg van Istanbul naar Brussel, een noodlanding maken in Boedapest, nadat apparatuur had aangegeven dat er een probleem met een van de motoren was.