Barbecuen met Aad en Ted

Het was er deze zomer tot nu toe nog niet zo vaak van gekomen, maar deze week was het eindelijk lekker barbecueweer bij ons op de Plaat! Voor Ted Laros en Aad Kalkman is barbecuen hun lust en hun leven, ze noemen zichzelf `beroepsstokers'. Op de Krabbeplaat doen ze het al twintig jaar en speciaal voor de Krabbeplater Courant geven ze een kijkje in de keuken van de echte barbecueveteraan. Want, zeggen de heren in koor: ,,Je moet wel een beetje inzicht hebben op het vlees.'' Ze barbecuen alleen op kolen, want elektrisch barbecuen vinden ze nep: ,,Het ruikt en smaakt niet zoals het hoort. De lucht van kolen is niet te evenaren.''

Ze kopen ook nooit barbecueschotels. ,,Dat moet je nooit doen! Als het vlees niet meer zo mooi is, dan snijdt de slager het in stukjes en doet hij het in de marinade, zodat je dat niet meer ziet. Koop dus altijd vers vlees.'' Nog een gouden tip: niet draaien als het plakt. ,,Als het vlees nog aan de barbecue blijft plakken, is het nog niet gaar en trek je het alleen maar kapot. Pas als het vanzelf loslaat, is het gaar en kun je het omdraaien.''

Campinggasten: Jochen van Barschot, Elsje Jorritsma, Peter Leijten, Guus Valk. Het thuisfront: Viola Lindner, Arjen Ribbens