Balkenende: keuze voor historicus Fasseur is juist

Het is een juist besluit om de historicus Cees Fasseur de komende jaren het exclusieve gebruik te gunnen van het rapport-Beel uit 1956. Hij mag dat rapport gebruiken voor een studie over de Greet Hofmans-affaire. Dat zei premier Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad. Het rapport komt uit het koninklijk archief en dat is volgens Balkenende privé-bezit ,,en geen nationaal archief''. De gebedsgenezeres Greet Hofmans veroorzaakte in de jaren vijftig van de vorige eeuw een constitutionele crisis en werd wereldnieuws. Na gebruik door Fasseur zullen het rapport-Beel en bijbehorende documenten over deze kwestie wel beschikbaar worden gesteld aan anderen, zei Balkenende. De keus voor Fasseur is voor hem de juiste omdat de historicus ,,een goed schrijver is en een integer wetenschapper''. De meerderheid in de Tweede Kamer is het eens met dit besluit. Maar de PvdA-fractie wil dat andere wetenschappers ook nu al toegang krijgen tot het materiaal.