48 uur in Amsterdam

Ellen de Bruin loopt lui van café naar café, geeft onderweg te veel geld uit en houdt toch nog dromen over

WAAROM NU GAAN?

Omdat Amsterdam lonkt, straalt en van alles belooft. Amerika heeft dat ook wel een beetje. In de roman The Corrections van Jonathan Franzen, bijvoorbeeld, biedt een Oosteuropese illegale grondhandelaar een loser uit Manhattan een baan aan. Maar eerst vraagt hij hem of hij in Amerika gelooft. ,,Jesus, where to begin'', antwoordt Chip, die even daarvoor nog een kilo rauwe Noorse zalmfilet in zijn onderbroek een delicatessenwinkel uit moest smokkelen om zijn ouders iets te lunchen voor te kunnen zetten. Maar nu gaat hij miljonair worden. Dát gevoel. Amsterdam heeft het nog sterker: de stad is één grote belofte, vooral als de zon schijnt. Dus ga in de zomer, want dan is de kans op zon het grootst.

WAT TE DOEN?

Wacht. Niet zo snel. Wie met zijn dromen een weekendje naar Amsterdam komt, moet zich in eerste instantie niet afvragen wat te doen, als wel: wat te vermijden? Want in Amsterdam kan weliswaar alles, maar, veel belangrijker, niets hoeft, niets moet, en sommige dingen moeten vooral niet.

Het belangrijkst om te vermijden is de vermoeide dagjesmens met zijn verdampte dromen, en met name het risico zelf zo iemand te worden. Blijf weg van plekken waar deze mensen samenscholen, want het is besmettelijk. Ga in elk geval niet naar het Leidseplein (ook al zit stripwinkel Lambiek er vlakbij en is er de goedkope-theaterkaartjes-voor-dezelfde-dag-winkel), het Rembrandtplein (tenzij je erlangs moet om in de Utrechtsestraat te gaan winkelen), het Waterlooplein (dan maar geen nieuw nieuw of nieuw tweedehands jasje) of het Vondelpark (er zijn betere parken). Doe geen coffeeshop, drugs zijn vermoeiend en dromen kun je zelf beter. Wachten in een rij is topvermoeiend, dus helaas vallen ook het Van Goghmuseum en het Anne Frankhuis af (maar je kunt er ook van genieten dat dat allemaal niet hoeft). Loop vooral niet door de Kalverstraat of vanaf het Centraal Station over het Damrak naar de Dam; dan is je weekend eigenlijk al verpest.

Trouwens, over weekend gesproken: het ideale weekend Amsterdam valt ongeveer op dinsdag en woensdag. Weinig kans op overspannen festivals, weinig dagjesmensen – vooral de stad. Dromen gedijen bij rust.

DE IDEALE DAG

Een goed ontbijt is belangrijk, maar uitslapen op je vrije dag is nog belangrijker. Zorg dat je om een uur of elf, half twaalf in het prachtige Star Ferry-café van het Muziekgebouw aan het IJ zit, vóór de mensen komen lunchen (en natuurlijk nóóit tijdens Sail). Pas op dat je niet door een van de glazen deuren heen probeert te lopen. Kijk naar de schepen die voorbijkomen. Bestel het op één na duurste broodje, een pistoletje met absurd veel zonnepitjes erop en absurd veel gerookte zalm ertussen – alle broodjes zijn hier prettig overbelegd. Word langzaam wakker.

Je kunt natuurlijk de hele dag in dit café blijven zitten, dat zou niet eens zo'n gek idee zijn. Ergens in de middag de Chinese dumplings bestellen en 's avonds drie gangen (de zeewolf! het kokosijs!) met rosé en een zonsondergang boven het IJ. Maar je kunt ook wat gaan wandelen. Voor wie nog niet genoeg koffie met mooi uitzicht heeft gehad: Club 11 zit vlakbij, op de elfde verdieping van het oude PTT-gebouw. Eronder zit het mooie Stedelijk Museum, maar bedenk wel dat kunst een ontregelende werking kan hebben op het gemoed. Bovendien: de zon schijnt. Misschien is het beter om door te lopen, westwaarts langs het IJ naar de achterkant van het Centraal Station. (Een klein stukje oostwaarts zit trouwens Jamie Oliver's restaurant Fifteen, maar dat kan altijd nog.)

Wie de drukte aankan en een beetje wil winkelen, gaat nu het station in (meteen links zit een Shakie's, met tot de beste van Nederland behorende smoothies en brownies) om er aan de voorkant weer uit te komen. Direct tegenover het station is de Apple-winkel, vol vriendelijke, behulpzame jongens die je graag een iPod verkopen – echt nodig, als je lekker in je eentje door de stad wilt lopen. Daarna verder naar het westen, de Haarlemmerstraat in, een van de leukste straten van de wereld. Koop betaalbare, vrolijk gekleurde kleren bij Imagio (nr. 56), olijfolie en sla met bloemen bij Meeuwig (nr. 70) en chocoladelollies of bonbons met rare vullingen bij Unlimited Delicious (nr. 122). Even verder, op de hoek met de Prinsengracht, ontmoet je de niet-shoppers weer, die langs het IJ zijn blijven lopen en pas later linksaf geslagen (als ze er niet zijn, zijn ze waarschijnlijk doorgelopen en liggen ze nu op het stadsstrand Amsterdam Plage bij het Stenen Hoofd, waar ze tot laat in de avond niet meer weghoeven).

Inmiddels is het tijd voor koffie of verse muntthee op het terras bij Van Soelen op de Noordermarkt (even linksaf de Prinsengracht op), of voor de appeltaart zoals je zou willen dat je oma hem maakte bij café Winkel. Je kunt vanaf hier door de Jordaan gaan zwerven (wie van wonen houdt, met meubels en zo, moet sowieso even naar Anno in de Westerstraat, Internova op de Lindengracht en daarna de hele Rozengracht af of zelfs door naar de antiekrijke Overtoom), maar je kunt het ook niet doen. In plaats daarvan loop je de Haarlemmerdijk helemaal af (op nummer 70 is een nieuwe winkel waar je zelf snoep mag maken!). Pik een filmladder op bij de Movies (nr. 161), want morgen regent het en in Amsterdam kun je meer films zien dan in de rest van het land, en rol je handdoek uit in het mooi aangelegde Westerpark. Even een fles bubbeltjeswijn aanschaffen bij een van de cafés op het terrein, en een zak scones en ander lekkers bij het net geopende derde Amsterdamse filiaal van de Bakkerswinkel. Dan kun je in het park liggen tot de zon ondergaat.

Fans van liflafjes en wilde smaakcombinaties kunnen tussendoor hun echte honger nog gaan wegeten bij Pacific Parc op het Westergasterrein, dat vinden sommige mensen hip, maar rustiger en leuker is nog steeds het kindvriendelijke Café Amsterdam op het Watertorenplein, waar je Hollandse garnalen op toast kunt krijgen, en steak-frites, en een chocoladeverrassingsei toe.

SLAPEN (EN MEER)

Je kunt natuurlijk nog uitgaan vanavond, maar helaas staan de vrolijke dj's van de Beat Club alleen op zaterdagen na de film in bioscoop Het Ketelhuis – en om nou helemaal naar Club 11 terug te gaan... Je kunt het ook niet doen. Zwerf in elk geval nog even over de mooi verlichte Brouwersgracht, die je lijkt te beloven dat je er zelf ook ooit een heel pand zult kunnen betalen. Maar dat zal nog wel een tijdje duren met het tempo waarin je nu je geld uitgeeft. Je slaapt in het Amstelhotel, waar film- en popsterren ook altijd heengaan. Kost een paar honderd euro per nacht, maar historisch gezien hoef je dan morgen de hele dag je bed niet meer uit. En mocht je dat op een gegeven moment toch willen, dan kun je lekker met je filmladder naar de bioscoop. Zelf filmfestivalletje spelen. Nog een ideale dag!

Nog heel veel dromen over? Maakt niet uit. Als je er maar 48 uur voor hebt uitgetrokken, is een plotseling vervulde belofte sowieso een onhandig iets, als een stuk verse zalm onder je kleren – wat moet een mens met al die luxe, en is het wel luxe? Er moet hoe dan ook wat te dromen overblijven, in Amsterdam.

    • Ellen de Bruin