WAT DOEN DE KINDEREN?

Vissen

Vroeger aten veel katholieke mensen op vrijdag vis en daarom hebben ze in Nationaal Park Dwingelderveld van de vrijdag ook maar eens een visdag gemaakt. Vrijdag 19 augustus kunnen kinderen met een schepnet op zoek naar waterrovers, kikkers en andere waterbeesten. Bij de viskraam zijn allerlei leuke waterbeesten zien, er zijn kleurplaten en loupepotjes en op de vlonder zit een waterbeestjes-kenner die alles over de beestjes kan vertellen.

Visdag op vr 19 aug, 26 aug en 2 sept van 11-15u in Nationaal Park Dwingelderveld, Benderse 22, Ruinen. Kosten kinderen (leden) €1,50, kinderen (niet leden) €2,50. Inl 0522-472951.

Koken

Lekkere taartjes bij de thee maken en pizza's, brood en pannenkoeken bakken. In de zomervakantie wordt in het Kinderkookcafé in Amsterdam van maandag t/m vrijdag een lunch gemaakt met 10 kinderen vanaf 6 jaar voor maximaal 25 gasten. Vanaf 10u30 wordt er gekookt en van 13u tot 14u wordt de gasten welkom geheten en wordt de lunch geserveerd. Elke dag staat er wat anders op het menu: maandag broodbakken en beleg maken, dinsdag en donderdag lunchen uit een ander land, woensdag pannenkoeken en vrijdag pizza's. Ook zijn er workshops voor diners (15u30 beginnen en de gasten zijn welkom om 18u) en zoete baksels voor een high tea.

Kinderkoks in het Kinderkoofcafé, Vondelpark 6b aan het Kattenlaantje (vlakbij Overtoom 325), Amsterdam. (Lunch)kinderkoks €10 p.p. incl. drinken, gasten €5 en kindergasten €2,50 excl. drinken. (Diner)kinderkoks vanaf 8 jaar €10 p.p. incl. drinken/ gasten €5,00 en kindergasten €2,50 excl. drinken. Res 020-6253257. Inl ook www.kinderkookkafe.nl.

Drijven

Kinderen die zich afvragen hoe al die enorme schepen die bij Sail Amsterdam te zien zijn blijven drijven kunnen in het Stedelijk Museum meedoen met de workshop Waterproof op zaterdag 20 en zondag 21 augustus . Hoe kan het eigenlijk dat schepen blijven drijven? Welke materialen drijven nog meer? In de workshop wordt een kunstwerk gemaakt dat moet blijven drijven want een houten vlot versierd met bloemblaadjes en veren zal heus niet meteen naar de bodem zakken. Overdrijven is tijdens deze workshop dan ook toegestaan, maar aan het eind test kunstenaar Piet van de Kar wel of de kunstwerken waterproof is!

Workshop Waterproof op za en zo 20 en 21 aug van 14-16u voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar in het Stedelijk Museum CS in Post CS-gebouw, Oosterdokskade 5, Amsterdam. Kosten €4,50. Aanmelden allen via een mail naar: juniorclub@stedelijk.nl.

Speuren

De Vereniging van Natuurmonumenten bestaat honderd jaar en dat vieren ze o.a. op zondag 21 augustus op natuurgebied Veluwezoom. Het naastgelegen landgoed Hagenau was in 1911 de eerste aankoop van de nu 100-jarige Natuurmonumenten op Veluwezoom. Het liep toen gevaar te worden verkocht en gekapt. Ook de Carolinahoeve bleef daarmee als uitspanning, nu pannenkoekenrestaurant, behouden. Daarom is nu, 94 jaar later, de Carolinahoeve als startpunt gekozen voor de gezinsspeurtocht De Geheime Bewoner en andere gebiedsexcursies.

Gezinsspeurtocht en andere excursies op zo 21 aug van 10u30-16u vanuit Nationaal Park Veluwezoom, Heuvenseweg 5a, Rheden. De gebiedsexcursies starten om 11u, 13u en 15u; speciale jubileumprijs: leden €2 niet-leden €3,50 en kinderen €1. Gezinsspeurtocht kopen €1,25 incl knutselen. Inl 026-4979100.

Genezen

In het dagelijkse leven van de prehistorie en Middeleeuwen speelde het geloof een belangrijke rol. Men geloofde in goden als de woeste Donar en de schone Freja. Ook hield men vroeger allerlei rituelen en ceremoniën. Onder grote eikenbomen kwamen de dorpsgenoten bij elkaar voor rechtspraak en offerfeesten. Onder de heilige eik in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven zit zondag 21 augustus een oude lieve druïde. En ook zijn er wijze kruidenvrouwen, die beweren iedereen te kunnen genezen met behulp van kruiden. Ze vertellen over eeuwenoude gewoontes van onze oudste voorouders en over de magische kracht die men vroeger aan de Runen gaf, een Germaans alfabet. Ergens pruttelt een pot met toverdrank, daaromheen dansen vreemde mensen die je vragen om mee te dansen. Misschien wordt je wel betoverd! Met een kinder-doe-kaart kunnen kinderen meedoen aan de kinder-doe-activiteiten in het prehistorische dorpje Eversham zoals graan malen, hout hakken, kanovaren en koek bakken.

Heksen en Druïden op zo 21 aug van 10-17u in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven, Boutenslaan 161. Inl 040-2522281 of www.historisch-openluchtmuseum-eindhoven.nl. Toegang volwassenen €6,50, kinderen van 4 t/m 11 jaar €3, cjp en 65+ €5. Kinder-doe-kaart €3.

Opgegeten worden

Muizen hebben een heerlijk leven in het Harderbos. Daar in het park van de Vereniging Natuurmonumenten kunnen ze een prachtig hol maken en voor alle muizenbroertjes en -zusjes is er genoeg te eten. Maar muizen moeten altijd op hun hoede zijn, want ze kunnen ook worden opgegeten door een vos of een andere muis gooit ze van het grote Muis erger je niet- bord af. Op vrijdag 19 augustus vertelt de boswachter eerst alles over muizen en wordt er ook naar muizensporen gezocht.

Daarna gaat iedereen als `levende pion' het levensgrote Muis-erger-je-niet-spel spelen.

Muis-erger-je-niet op vr 19 aug van 14-16u in natuurgebied Harderbos, Karekietweg, Lelystad. Kosten kinderen (leden) €3, kinderen (niet leden) €5.

Vlechten

Twee honderd jaar geleden werd de schrijver Hans Christian Andersen in Denemarken geboren.

Hij schreef maar liefst 156 sprookjes en wie als kind zijn verhalen heeft gelezen, vergeet nooit meer de beelden van de hond met ogen zo groot als molenstenen en Eliza die voor haar betoverde zwanenbroers brandnetelhemden moest vlechten.

Over de schrijver is nog t/m 29 oktober in het Veluws Museum Nairac de expositie Getekend, Hans Christian Andersen, zijn geïllustreerde sprookjes in de Lage Landen te zien met een selectie van de ruim 200 boeken, die een beeld geven hoe Andersen kunstenaars heeft geïnspireerd. Op de expositie worden twaalf van de meest geliefde sprookjes verteld aan de hand van illustratoren als Cornelis Jetses, Charley Toorop en Rie Cramer. Er zijn verfilmde sprookjes te zien en ook is er een speurtocht.

Getekend, Hans Christian Andersen, zijn geïllustreerde sprookjes van de Lage Landen t/m 29 okt in Veluws Museum Nairac, Langstraat 13, Barneveld. Open di t/m vr 10-17u, za 13-17u, zo gesloten. Inl 0342-415666, www.nairac.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl