Viering Indonesische onafhankelijkheid 1

De viering van de proclamatie van de onafhankelijkheid heeft sinds 1950 steeds plaatsgevonden bij het Istana Merdeka, het voormalige Paleis Rijswijk, in Jakarta, waar ook de soevereiniteitsoverdracht plaatsvond op dinsdag 27 december 1949.

De wit-rode Indonesische vlag die toen de vaderlandse driekleur verving, is tentoongesteld in het 137 meter hoge nationale monument Monas uit 1960. Deze vlag mag niet meer, zoals gebruikelijk naar buiten gedragen worden om de festiviteiten op te luisteren. Dat is de reden dat dit jaar voor het laatst de proclamatie is herdacht bij het Merdeka Paleis.

Volgend jaar vindt de herdenking plaats bij het Nationaal Monument. In de vieringen vanaf 1950 tot nu was dus steeds het element van de soevereiniteitsoverdracht van 1949 aanwezig. De kloof tussen Nederland en Indonesië met betrekking tot de viering was dus misschien minder groot dan we dachten.

    • At Ipenburg