Venkel à la Goldoni

Het hapt lekkerder weg als je weet dat een gerecht dat je eet wordt genoemd in het toneelstuk La donne di casa soa van Carlo Goldoni. Vooral als de plaats van consumeren Venetië is. Goldoni (1707-1793) werd in Venetië geboren, liep van school weg omdat hij een rondreizend toneelgezelschap wilde volgen, promoveerde later keurig in Padua en werd in 1741 voor twee jaar consul van Genua in Venetië. De naam van het gerecht dat in het blijspel ter sprake komt is Potrida de fenoci.

De bereiding van deze in melk gestoofde en vervolgens gebakken venkel: maak de venkelknollen schoon. Verwijder de lelijke, harde buitenste bladen. Snijd een stukje van de bovenkant waar de stelen hebben gezeten. Snijd de knollen in vieren en verwijder de harde stukjes aan de onderkant. Snijd grote venkelknollen eventueel in acht stukken. Bewaar de mooie groene venkelblaadjes voor de garnering. Snipper de gepelde ui. Breng de melk aan de kook en leg de stukken venkel in de hete melk. Temper de hittebron en kook de venkel ongeveer 15 minuten. Fruit terwijl de venkel zachtjes kookt de gesnipperde ui. Verhit de boter in een koekenpan en bak de gesnipperde ui in ongeveer 15 minuten zacht en lichtbruin. Voeg na 5 minuten enkele eetlepels water toe. Giet als het water is verdampt nog een scheutje olijfolie bij de gesnipperde ui. Leg de uitgelekte venkel bij de gebakken ui in de pan. Schep ui en venkel en olijfolie door elkaar. Bak alles nog eens een paar minuten. Bestrooi dit bijgerecht vlak voor het opdienen met zout, venkelgroen en peterselie.

Morgen: nepvis.

    • Anne Scheepmaker