TUINEN & BEELDENTUINEN

CALLANTSOOG

Het Vijfde Seizoen

Margriet Mourik heeft in een paar jaar haar 1 hectare grote, schitterende tuin, die deels in het bos ligt, omgetoverd tot een beeldenparadijs. De beeldentuin van 2005 is aangepast om de kunstwerken nog beter tot hun recht te laten komen. Zo is er een nieuwe vijver van 15 meter lang en 2 meter breed gegraven, met daarbij een groot terras. Er staan nu ook banken en stoelen. De liefhebber vindt hier grote namen als Francesca Zijlstra (die hier een eigen `tuinkamer' heeft), Arthur Spronken en Nel van Lith. Door de hele tuin is een poëzieroute aangelegd. Op de dors van de Westfriese stolpboerderij zijn beeldhouwwerk en schilderijen te zien van Cora Vogtschmid en keramiek van Marrie de Boer. Van Xander Spronken zijn vrijstaande objecten van metaal te bezichtigen.

Beeldentuin en Galerie Het Vijfde Seizoen, Langevliet 1, Callantsoog (4 km ten noorden van het dorp). Open: t/m 11 sept, vr t/m zo 11-17u. Inl 0223-692672 & www.vijfdeseizoen.nl Entree: gratis

De Booghgaard

Ten noorden van Callantsoog, vlakbij zee en 1 kilometer verwijderd van beeldentuin Het Vijfde Seizoen, ligt De Booghgaard. Alleen al om het groengebeuren is deze beeldentuin een bezoek waard. Onverwachte verhogingen en verborgen bospaadjes maken deze tuin tot een spannend geheel. Er staan zo'n 175 beelden van jaarlijks wisselende kunstenaars. Deze zomer onder meer werk van Lolke van der Bij, Gemma Cabooter, Yfke de Fluiter, Hannie Klunder en Maritha Munster. In de binnengalerie zijn keramiek, kleine beelden en sieraden te zien.

De Booghgaard, Zwarteweg 1, Callantsoog. Open: t/m 11 sept, vr t/m zo 11-18u. Inl 0223-642025 & www.booghgaard.nl. Gratis toegang.

HEESWIJK

Interart

Interart, onder de rook van Den Bosch, heeft zich de afgelopen jaren een speciale plaats onder de Nederlandse beeldentuinen verworven. De collectie is groot, gevarieerd en door de bank genomen hoogwaardig. En in de door Arend-Jan van der Horst ontworpen beeldentuin, met vijvers en oranjerie, komen de beeldhouwwerken goed tot hun recht. In het nabijgelegen kasteel Heeswijk worden in de zomermaanden rondleidingen en concerten georganisseerd. Een arrangement behoort tot de mogelijkheden. Deze zomer nog een solo-expositie van het werk van Peter Jacquemyn (nog tot en met 9 oktober).

Interart, Gouverneursweg 6c, Heeswijk-Dinther. Open: t/m 9 okt, van do t/m zo van 13-17u. Tel 0413-293328. Website: www.interart.nl Entree: 4 (CJP 2,80)

GROENLO

Huijs Basten Asbeck

In het hart van het Gelderse vestingstadje Groenlo ligt de beeldentuin van het 17de-eeuwse rijksmonument Huijs Basten Asbeck. De tuin van 6900 vierkante meter, die deels wordt omsloten door de oude stadswal, biedt plaats aan een twintigtal beelden uit diverse Afrikaanse landen. Bij mooi weer kan de bezoeker thee, koffie en home-made taarten nuttigen in de tuin. Als het weer wat minder is, kan dat in de serre. In het huis zelf zijn wisselende tentoonstellingen te zien van overwegend moderne kunst uit (west-)Afrika, zoals beelden, schilderkunst en keramiek.

Huijs Basten Asbeck, Nieuwestraat 20, Groenlo. Open: t/m midden okt do t/m zo 13-17u. Ook op afspraak. Tel 0544-466617. Website: www.huijsbastenasbeck.nl. Entree: gratis.

MAASTRICHT

St.Gerlach

Het nijlpaardje van beeldhouwer Emile Cornelis heeft een koel plaatsje in de fontein van de binnenplaats van St. Gerlach. Zijn gepatineerde huid wordt natgehouden door het stromende water; hij lijkt zo uit de dierentuin ontsnapt. Meesters in de beeldhouwkunst is het thema van de beeldenexpositie met ruim honderd beelden in de tuinen van St. Gerlach en Neercanne, samengesteld door Doret Henkes van Gallery Bell'Arte in Maastricht. In de glooiende tuin van St. Gerlach is het grote marmeren Vruchtbaarheidssymbool van Emile Cornelis de blikvanger. Eigenlijk zou ze bij de ingang van het park moeten staan als welkom. Voor de receptie een streng kijkende bronzen Wachter en Ruimte voor twee van Joris Gaymans, een bijna dichte cirkel met een mannen- en vrouwenhoofd die elkaar bijna raken. Het net geboren kalf van Ans Zondag, nog wankel op de poten, oogt kwestbaar, ze is zo mager dat je haar zo de fles wil geven. Verder beelden van o.a. Antoinette Leroy, Rod Dudley, Carlos Mata, Bart van Hoek, Ans Hey, Peter Harskamp, Xander Spronken en Jan Pater.

Kasteeltuinen van Château St.Gerlach, Josheph Corneli Allee 1, Houthem (bij Valkenburg)

Neercanne

De tuinen van Chateau Neercanne zijn meer besloten met hofjes van keurig geschoren heggen en boven elkaar gelegen terrastuinen. Hier bronzen van o.a. Evert van Hemert zoals Grutte Peer (poes) met een dik lijf, klein hoofdje en lange staart, Margo Homan, Andre Vranken, Pepe Gregoire en Peter Erftemeyer. In de onderste terrastuin een ijsbeermoeder en haar kind. Château Neercanne, Cannerweg 800, Maastricht. T/m 23 okt dag 10-18u.

Gallery Bell'Arte

In Gallery Bell'Arte is nu de expositie Atlantis van Gerti Bierenbroodspot te zien en ook kleiner werk van beeldhouwers zoals Fransesca Zijlstra.

Gallery Bell'Arte, Jekerweg 51, Maastricht, open di-za 11-17u, zo 14-17u. Inl 043-3211702 of www.gallerybell-arte.com.

KATS

De Zeeuwse Rozentuin

De Zeeuwse Rozentuin viert haar 10-jarig bestaan en ter ere van dit jubileum is het thema voor de jaarlijkse kunsttentoonstelling De Roos. In de vijf hectare grote landschapstuin, waar de rozen en clematissen uitbundig staan te bloeien, is werk te zien van zestien kunstenaars. Sommige kunstenaars, zoals Albert Verkade, hebben zich door Shakespeare laten insprireren met `A rose, is a Rose'; wie op ooghoogte in zijn bus kijkt, ziet zijn roos tien keer gespiegeld terugkeren. Roosevelt van Paul Panhuysen met negen terugkerende ijzeren vormen is gevuld met kunstrozen; het moet uitgroeien tot het magisch vierkant als centrum van een nieuwe tuin. De innige omstengeling van twee kinderhoofdjes met rozenhoedjes (van Nicolas Dings) heeft iets liefs en sinisters. Komen ze uit de aarde of keren ze er in terug? Glaskunstenaar Bert Frijns woont en werkt in Zeeland en dat is aan zijn werk te zien: licht en ruimte. Hij maakte een grote driekommige glazen roos en Hendrik, een roos opgebouwd uit stukken glas, aarde en mest. Verder werk van o.a. Helene Briels, Bart Kelholt, Joop Haring, Mélanie Vroom, Ira van de Kop, Leen Quist en Elisabeth Schlanstein. Op zaterdag zijn er soms muziekuitvoeringen in de theatertuin (zie website), voor groepen zijn er rondleidingen en op het terras of in de kas wordt quiche en een thee/koffiecomplet geserveerd.

De Roos, jubileumexpositie t/m 20 sept in de Zeeuwse Rozentuin, Katse Groenweg 3, Kats (na de Zeelandbrug, boven Goes). Open di t/m za 10-17u. Inl 0113-600361 of www.zeeuwserozentuin.nl

NIEUWESCHANS

Galerie Wiek XX

Veel beeldenliefhebbers zullen zich beeldenpark Bronneger, in het Drentse Bronnegerveen, nog wel herinneren. Een prachtig park, in een bosrijke omgeving. Galeriehouder Frans Boersma verruilde Bronnegerveen enkele jaren geleden voor het Groningse dorpje Nieuweschans. Aan de expositie Sculptuur in beeld XI doen diverse beeldhouwers mee, onder wie Dick Aerts, Nico Gerrits, Els Janssen, Andreas Krämmer, Renée van Leusden, Harro Nikkels, Eddy Roos, Arthur Spronken, Francesca en Karel Zijlstra. Volgend jaar is de gracht rond de galerie gereed en dan zullen er ook in het water drijvende beelden geëxposeerd worden.

Wiek XX, Molenstraat 5, Nieuweschans. Open: t/m 4 sept, do t/m zo van 13-17u. Inl 0597-530737 & www.wiekxx.nl. Entree: gratis

WINTERSWIJK

Beeldentuin De Stegge

Aan het einde van een zandpad, aan de noordrand van Winterswijk, ligt beeldentuin De Stegge. De tuin, aangelegd door landschapsarchitect Peter Lubbers, en de bijbehorende galerie herbergen abstracte en figuratieve kunst in allerlei materialen: brons, keramiek, edelmetaal, aluminium, hardsteen, marmer en roestvrijstaal. Er is werk te zien van zo'n dertig kunstenaars, onder wie Trinette van Schijndel (die heel subtiele gedenkkunst en urnen maakt), Marijke in den Bosch (bekend van haar plompe, maar o zo mooie vrouwenfiguren die luisteren naar namen als Bets, Suus en Cobie) en Lies Arnold Aerts (abstracte figuren).

Beeldentuin De Stegge, Steggemansweg 1, Winterswijk. Open: t/m 4 sept. Wo, vr, za, zo 13-18u en op afspraak. Tel 0543-521034/06-51959752. Website: www.destegge.nl. Entree: 4.