Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van kunstenaar Aad Veldhoen en oud-minister Hedy d'Ancona die 8,5 jaar samen zijn. Ze vertellen over beminnen, passie en de dood. Veldhoen werd vorig jaar getroffen door een beroerte. Verder een reportage over de opkomst van vakantiehuisjes met Nederlandse eigenaars in Tsjechië. De lokale bevolking is daar niet altijd blij mee. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Onder meer een gesprek met schrijver Salman Rushdie over zijn boek Shalimar de clown en het moslimfundamentalisme. Ned.3, 22.10-22.35u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer: Saoedische vrouwen. Ze mogen niet met de auto rijden, ze mogen geen lening aangaan, ze mogen niet reizen zonder toestemming van hun man, en zelfs alleen gaan wandelen kan hun een boete kosten. Maar ondanks alles zijn er toch ondernemende vrouwen die aardig op weg zijn de mannen naar de kroon te steken. Canvas, 20.00-20.50u.

Tales from the green valley. Serie waarin vijf wetenschappers een jaar lang een 17de-eeuwse boerderij draaiende proberen te houden zonder moderne hulpmiddelen. Het team ploegt het land met een os en moet met de hand zaaien. BBC2, 20.30-21.00u.

DRAMA & MUZIEK

William and Mary. Eerste aflevering van een 6-delige romantische dramaserie met Martin Clunes en Julie Graham, waarin een weduwnaar met 2 kinderen op zoek gaat naar de perfecte partner. Ned.1, 17.35-18.30u.

Lowlands 2005. Live verslag van het popfestival in Biddinghuizen met o.a. optredens van Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand, The Magic Numbers, Juliette Lewis, The Prodigy, Marilyn Manson, Pixies, De Jeugd Van Tegenwoordig, Queens Of The Stone Age, Nick Cave & The Bad Seeds en Arcade Fire. Ned.3, 23.45-1.20u.

Edinburgh Festival. Eerste deel van een 3-delig verslag van het Edinburgh Festival met vanavond o.a. de Variety Theatre Company, een interview met Nobelprijswinnaar Dario Fo en een overzicht van het visual arts-gedeelte van het festival. BBC2, 20.30-21.00u.

FILM

The Usual Suspects (Bryan Singer, 1995, VS). Briljante, door Christopher McQuarrie geschreven misdaadfilm over vijf elkaar volstrekt onbekende criminelen die, gezamenlijk in voorarrest, een wraakoefening beramen om de New Yorkse politie in discrediet te brengen. Ingenieuze thriller kent meerdere vertelniveaus en is alleen al spannend vanwege de manier waarop het verhaal verteld wordt. Met Gabriel Byrne, Pete Postlewaite. SBS6, 20.30-22.30u.

Hanging up (Diane Keaton, 2000, VS). Mede door Nora Ephron (Sleepless in Seattle) geschreven tragikomedie vertoont laatste, seniele en terminale rol van Walter Matthau. Lief en leed van zijn drie dochters die niet met en niet zonder elkaar kunnen: Diane Keaton, Meg Ryan en Lisa Kudrow. Veel en lange telefoongesprekken. Volgens deze krant een ondergewaardeerde variatie op Zus & zo. VRT, 21.05-22.35u.

Sling Blade (Billy Bob Thornton, 1996, VS). Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.15-1.25u.

Green Card (Peter Weir, 1990, Australië/VS). Romantische komedie met tegendraadse kantjes drijft op innemend spel van Gérard Depardieu en Andie MacDowell. Met het oog op een verblijfsvergunning gaat een flamboyante Fransman papieren huwelijk aan met een beetje tuttige New Yorkse. Dan wordt de immigratiedienst argwanend. VRT, 23.40-1.22u.

Mermaids (Richard Benjamin, 1990, VS). Comedy-drama over onconventioneel gezinnetje anno 1963, verteld vanuit het perspectief van naïeve teenager Winona Ryder. Zij wil het liefst non worden, zo beschaamd is zij over haar flamboyante, alleenstaande moeder (Cher) en bovenal over haar eigen opspelende hormonen. Ook met Bob Hoskins. RTL4, 0.25-2.20u., onderbroken door reclame.

A Midsummer Night's Dream (Michael Hoffman, 1999, VS/GB/It). In het Toscane van de late 19de eeuw gesitueerde verfilming van Shakespeare's parabel over de liefde is van een saaie degelijkheid. Met o.a. Kevin Kline, Michelle Pfeiffer. BBC2, 0.35-2.30u.

RADIO

Kunststof. Uitgever Joost Nijsen praat over zijn uitgeverij Podium en boekenkwaliteit. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomerfestival. Opnamen van het concert dat Paul Young op 7 december 1983 gaf in Paradiso. Een jaar eerder was de Britse zanger doorgebroken met Love of the common people en het Marvin Gaye-nummer Wherever I lay my hat. Radio 2, 22.02-23.00u.