`Teleurstelling' over vooruitgang in Kosovo

De speciale VN-rapporteur voor Kosovo, de Noorse diplomaat Kai Ede, is ontevreden over de vooruitgang in Kosovo. Hij hekelde gisteren zowel de Kosovo-Albanese regering als Servië.

Ede moet in opdracht van VN-secretaris-generaal Kofi Annan de balans opmaken van de stappen die in Kosovo worden gezet op het gebied van democratisering, mensenrechten en economische liberalisering. Het rapport van Kai Ede, waarover uiteindelijk de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich moet uitspreken, is cruciaal voor de vraag of Kosovo komende herfst rijp wordt geacht voor het overleg over de staatkundige toekomst van de regio. Daarbij gaat het om de vraag of Kosovo onafhankelijk wordt dan wel onderdeel blijft uitmaken van Servië.

Na besprekingen in de hoofdstad Priština zei Ede gisteren ,,teleurgesteld'' te zijn over het gebrek aan vooruitgang. Hij riep de overheidsinstellingen in Kosovo op ,,serieuzer'' te werk te gaan bij hervormingen die van Kosovo een democratie en een rechtsstaat moeten maken. Ede voegde daaraan toe dat hij ,,niet eenzaam'' is met zijn conclusies: diplomaten van de Contactgroep en de Europese Unie zijn al even teleurgesteld, zo zei hij. Kosovo is in een cruciale fase op de weg naar het overleg over de staatkundige toekomst en daarom moet iedereen nu zijn verantwoordelijkheid nemen, aldus de Noorse diplomaat. Hij zei nog niets te kunnen zeggen over de vraag hoe zijn rapport – en dus zijn aanbeveling aan de Veiligheidsraad van de VN – zal luiden. Hij zal de voortgang op de voet blijven volgen en ,,waar nodig, het rapport aanpassen'', aldus Ede.

De VN-rapporteur sprak gisteren in Priština met de Kosovaarse president Ibrahim Rugova, oppositieleider Hashim Thaçi en de vice-voorzitter van het Kosovaarse parlement.

Vanuit Priština reist Ede door naar Belgrado voor overleg met de Servische regering. Maar hij zei gisteren ook over de opstelling van de Servische regering ontevreden te zijn. En ook in die kritiek, zei Ede gisteren, staat hij niet alleen.

De Kosovo-Serviërs hebben deze en vorige week het ongenoegen van de internationale gemeenschap gewekt door tot twee keer toe projecten voor de decentralisatie van Kosovo af te wijzen.