Stuart A. Staples

Ideaal voor studentenhuizen: vetplanten die de vakantiemaanden overleven zonder water of plantenvoedsel. Het zijn uitgerekend die ondergeschoven kindjes van de kamerplantenwereld, die als illustratie dienen in het cd-boekje van het solo-album van Stuart A. Staples, Lucky Dog Recordings. De zanger van Tindersticks wilde zijn melancholie nu eens zonder zijn vaste groep vormgeven, en streeft naar een zo minimaal mogelijke begeleiding. De klarinet in People fall down, de vrouwenstemmen in Somerset house en de gedempte blazers in I've come a long way behoeden hem voor een al te schrijnende eenzaamheid, maar in zijn treurnis is dit album zo beklemmend als een door God verlaten zanger in een donkere kamer kan klinken. De vetplant onder de pop-albums, als het ware.

Stuart A. Staples: Lucky Dog Recordings (Beggars Banquet/V2)

    • Jan Vollaard