RUSLAND

Luchtshow

Liefhebbers van snelle jets, helikopters en luchtacrobatiek kunnen vanaf vrijdag terecht op militair vliegveld Bikovo voor een lang en lawaaiig weekeind. Op MAKS 2005, een kolossale tweejaarlijkse luchtshow, demonstreert Ruslands militair-industrieel complex wapentuig dat nog altijd aftrek vindt bij de As van het Kwaad, waaronder de nieuwste straaljagers van MiG en Soechoi. De ruimtevaartindustrie toont haar klassieke en onmisbare raketten, de civiele luchtvaart haar jongste vergeefse pogingen om internationaal bij te blijven. Ook veel westerse deelnemers.

MAKS 2005, vliegveld Bikovo, bij het stadje Zjoekova, even ten zuiden van Moskou. Trein uit Kazanski-station naar stations Otdich of Kilometer 42, vandaar gratis pendelbussen. Inl www.aviasalon.com

Vjatseslav Poloenin

Wie is de rijkste Russische entertainer? Een clown uiteraard. Vjatseslav Poloenin, vorig jaar goed voor 4,2 miljoen dollar inkomen, laat popsterretjes royaal achter zich. Russen nemen hun clowns bloedserieus: zo toog president Jeltsin in 1992 speciaal naar de tv-studio om de dood van clown Nikoelin te melden. Geen Russisch kinderfeestje is compleet zonder luide clown, maar topclowns ben je pas na decennia intense training, meditatie en verdieping. Dat zij ook nog grappig zijn is tot het eind van de maand te zien in het Centrale Huis van de Artiesten in Moskou. Daar treden ruim honderd zwermen clowns op het festival 'planeet van de clownerie'.

Moskovsky Festival Planeta Klounady, dagelijks tot 28 augustus. Centraal Huis van de Artiesten, Krimski Val 10. Metro Park Koeltoeri of Oktjaberskaja. Tickets: (007-095) 5047430,7293675. www.klounady.com

Jazz in de Hermitage

Het Hermitagetuin is een groene oase in heet en stoffig Moskou. Naast oosterse restaurants met de obligate waterpijpen en buikdanseressen is er elk weekend een muziekfestival. Onlangs straatartiesten, vorige zaterdag 'Dances' - etnische muziek; komende weekeind staat in het teken van de jazz, het weekend daarna is het loungen op zijn Russisch.

19,20, 21, 27 augustus, Jazz in de Hermitage, Oelitsa Karetni Rjad.

Revolutie

Tenslotte: de eerste week van november belooft aardig te worden in Moskou. De oude Dag van de Revolutie (7 november) werd door president Jelsin al omgedoopt tot Dag van Verzoening en Nationale Eenheid, maar de enige die kwamen opdagen waren bittere communisten. Nu heeft Poetin revolutiedag maar geschrapt en vervangen door de nieuwe nationale feestdag 4 november, toen een Russisch volksleger Polen uit het Kremlin schijnt te hebben gejaagd. Wedden dat drie dagen later het centrum toch weer rood kleurt?

Filigrain zilver

Tot en met 26 september is in de Blauwe Kamer van het Winter Paleis in de Hermitage in Sint Petersburg een collectie zilveren filigrain sieraden, juwelenkisjes, parfumflesjes en tafeldecoraties uit de Orient te zien. Het filligrain uit de 17de tot de 19de eeuw is afkomstig uit China, India en Indonesië. Een belangrijk object uit de collectie is een schrijfset van koning Willem van Grott-Brittannië en voormalig stadhouder van Nederland.

Hermitage Museum, 2, Dvortsovaya Ploshchad (Dvortsovaya Square), 90000, St Petersburg. Dagelijks van 10u30-18u (ma dicht). Inl www.hermitagemuseum.org

Russische avant garde

Tot 11 september is in het Russische Staatsmuseum in St. Petersburg een tentoonstelling gewijd aan de Russische avant garde kunst.

De tentoonstelling in de Benois vleugel, omvat 186 schilderijen, aquarellen en tekeningen afkomstig uit het het Centraal Staatsarchief van Kunst en Literatuur, dat een grote collectie bevat van beeldende kunst, muziek, film, drama en literatuur bevindt. Hoogtepunten van de expositie zijn kunstschriften die zijn samengesteld door de avant-garde dichter Alexei Kruchenykh, die werk verzamelde van bevriende kunstenaars zoals Kazimir Malevich en Vladimir Mayakovsky en dat voorzag van commentaar.

Benois Wing, 2 Griboyedov Canal Metro: Nevsky Prospekt. Dag 10- 16u. (di dicht) www.rusmuseum.ru