RSDB wil Europese partner

Roto Smeets De Boer (RSDB), de grootste drukker van Nederland, is op zoek naar een grote Europese drukker om mee samen te werken. Dat maakte RSDB-voorzitter H. de Jong gisteren bekend tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Volgens De Jong zoekt RSDB een partner die zijn drukcapaciteit met RSDB wil bundelen en zonodig bereid is de gezamenlijke capaciteit te reduceren. Een fusie of overname sluit hij niet uit. Samenwerking is volgens De Jong ,,onvermijdelijk'' om het hoofd te kunnen bieden aan de overcapaciteit en dalende winstmarges waar de Europese markt voor drukwerk al jaren mee te kampen heeft.

Roto Smeets De Boer, Nederlands enige beursgenoteerde drukker en qua drukcapaciteit de vijfde drukker van Europa, zag zijn winst in de eerste helft van dit jaar met ruim 10 procent dalen, naar 4,9 miljoen euro. De omzet steeg licht, met 0,5 procent naar 272 miljoen euro.

RSDB heeft vijf drukkerijen in Nederland. Bij het bedrijf werken ongeveer 3.000 mensen. In verband met de schaalvergroting op Europees niveau onderzoekt RSDB de mogelijkheid om afstand te doen van een notering aan de Amsterdamse beurs. De Jong wil niet zeggen of het onderzoek naar een vertrek van de beurs snel wordt afgerond.