Pas verschenen: Non fictie

Ulbe Bosma, Angelie Sens en Gerard Termorshuizen: Journalistiek in de Tropen. De Indisch- en Indonesisch-Nederlandse pers, 1850-1958. Aksant, 100 blz. €12,50

`Het kwaad trekken velen zich zo hard niet aan; daartoe zijn in de Tropen de gewetens niet fijngevoelig genoeg', schreef L. Brunner van de Java-Bode in 1885 over de verhouding tussen de pers en het gouvernement. Het is een van de vele voorbeelden uit deze kleine geschiedenis van de Nederlandtalige pers in Nederlands-Indië van de 19de eeuw tot 1958.

Hans Olink: De oorlogen van een Indische krijgsgod. Het wonderbaarlijke leven van Louis Grondijs.

Atlas, 448 blz. €24,90

Biografie en bloemlezing ineen van de man die in 1914 op vakantie ging naar het slagveld in België om in de Nieuwe Rotterdamsche Courant verslag te doen van de gebeurtenissen. Later vertrok Olink naar Rusland om de revolutie op de voet te volgen door mee ten aanval te trekken.

Marcel Kurpershoek: Het woeste Arabië. Augustus, 286 blz. €18,50

Reisverslag van Kurpershoeks ontmoetingen in en reizen door het Lege Kwartier. `In het voorjaar van 1998 werd ik opgeschrikt door een telefoontje uit Wadi ad-Dawaasit, een oase honderden kilometers ten zuiden van de Saoedische hoofdstad Riad.' Het telefoontje is het startsein voor de reizen.

Beb Vuyk: Kampdagboeken. Augustus, 128 blz. €13,50

Een heruitgave van de kampdagboeken van Beb Vuyk met een kort nieuw voorwoord met het oog op zestig jaar na Hiroshima: `De Tweede Wereldoorlog begon in Europa en eindigde in Azië. [...] Het einde kwam letterlijk uit de lucht vallen met de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Noodlotsuren der mensheid! Maar voor ons, de miljoenen van Oost-Azië, burgers en militairen brachten ze de redding.'