Ophokplicht kip gaat maandag in

Alle commercieel gehouden pluimvee moet vanaf maandag in de hokken blijven. Dat heeft minister Veerman (LNV) vandaag bekend gemaakt. De maatregel is bedoeld om de kans om besmetting van de klassieke vogelpest, onder meer door contacten met trekvogels, zo klein mogelijk te houden. ,,Pluimveehouders kunnen kiezen tussen ophokken óf het aanbrengen van een constructie die contact met wilde vogels onmogelijk maakt'', aldus Veerman, ,,Daarmee wordt de mogelijkheid gecreëerd om beperkte uitloop te houden, waardoor problemen op welzijnsgebied kunnen worden voorkomen.'' De constructie moet overkapt zijn en aan de zijkanten voorzien zijn van gaas, aldus de woordvoerder van Veerman.

Het ministerie van LNV is nog ,,in onderhandeling'' met de Europese Commissie over de vraag of `biologische eieren' dat predikaat van Europa mogen behouden, ook al komen de hennen niet meer buiten. Als biologische eieren als scharreleieren moeten worden verkocht, dan scheelt dat ongeveer acht cent per ei.

De Duitse staatssecretaris Müller maakte gisteren bekend dat ook Duitsland overgaat tot een ophokplicht. Dit moet een een uitbraak van de vogelgriep als gevolg van trekvogels uit Rusland te voorkomen. De maatregel gaat uiterlijk 15 september in, kort voordat volgens de Duitsers de eerste trekvogels aankomen. Voor watervogels zoals eenden en ganzen die normaal vrij rondlopen, geldt de ophokplicht niet.