Ook invoerstop op blouses uit China

Na de quota voor truien en broeken uit China is nu ook het Europese invoerquotum voor blouses vol. Hetzelfde dreigt op korte termijn te gebeuren met beha's en T-shirts.

Dat blijkt uit de gegevens van de centrale Europese importregistratie van vanmorgen. Overschrijdingen van de quota hebben ertoe geleid dat tot nu toe 58,7 miljoen reeds uit China verzonden truien en 16,2 miljoen broeken niet worden toegelaten tot de landen van de Europese Unie. Daardoor dreigt voor de Nederlandse textielbranche een strop van vooralsnog tientallen miljoenen euro.

Quota voor tien soorten Chinees textiel zijn halverwege vorige maand ingegaan. Daarover heeft Europees commissaris Mandelson (Handel) medio juni afspraken gemaakt met de Chinese autoriteiten. Doel was om `ernstige marktverstoring' in Europa tegen te gaan. Met name Zuid-Europese textielproducenten vrezen de Chinese concurrentie. Textielimporteurs uit vooral Noord-Europese landen voelen zich het slachtoffer van de huidige situatie.

Volgens de centrale registratiegegevens waren vanmorgen om 10.00 uur nog eens 120.000 blouses door de douane van de EU-landen tegengehouden. De quota voor beha's en T-shirts waren op dat tijdstip voor respectievelijk 98,65 en 98,19 procent gevuld. ,,Er zijn nu al geen exportvergunningen in China te krijgen voor beha's die dit jaar moeten worden geleverd'', zegt David van Huiden, voorzitter van de Vereniging van Importeurs uit het Verre Oosten (Vivo), waarbij 85 importeurs zijn aangesloten. Twintig hiervan zijn in de problemen gekomen, aldus Van Huiden.

Vivo en brancheorganisatie Modint (mode, interieur, tapijt en textiel – 825 leden) hebben gisteren het ministerie van Economische Zaken een overzicht gestuurd van de textielorders van Nederlandse bedrijven in China. Volgens adjunct-directeur Matthijs Crietee van Modint blijkt daaruit dat voor sommige categorieën kleding ,,90 procent van de orders al vóór 29 april is geplaatst''. Op die datum startte de Europese Commissie een onderzoek naar de mate van marktverstoring door de Chinese textielexport.

Staatssecretaris Van Gennip (EZ, Buitenlandse Handel) bepleit, samen met een drietal Noord-Europese collega's, de zaak van de importeurs bij eurocommissaris Mandelson. Van Gennip wil dat de orders van vóór 29 april niet meetellen voor de quota, die op 11 juni zijn ingegaan.

Inmiddels heeft Van Gennip, die zich buiten de landsgrenzen minister van Buitenlandse Handel mag noemen, volgens haar woordvoerder op haar initiatief telefonisch contact gehad met Mandelson, die in Italië met vakantie is. ,,Achter de schermen wordt aan een oplossing gewerkt'', aldus de EZ-woordvoerder. In de loop van volgende week heeft er in Brussel op ambtelijk niveau overleg plaats over de textielquota.