Ontruiming joodse nederzettingen grotendeels geweldloos verlopen

De bijna afgeronde ontruiming van de 21 Israëlische nederzettingen in de Gazastrook is tot dusverre grotendeels geweldloos verlopen. Duizenden ongewapende soldaten en agenten verwijderden gisteren ongeveer 2.500 joods-fundamentalistische jongeren, die zich in twee plaatsen hadden verschanst in synagoges, zonder geweld maar met veel emoties. Alleen leek het er even op alsof de situatie bij de synagoge in de oudste van de nederzettingen, Kfar Darom, uit de hand zou lopen. Jongeren hadden de toegang gebarricadeerd en afgezet met prikkeldraad. Toen agenten in ME-uitrusting binnentraden, werden zij bekogeld met een groen zuur, met aardappelen gevuld met spijkers en met verfbommetjes. De politie zette het waterkanon in. Ruim 30 agenten werden licht gewond en 160 jongeren werden gearresteerd.

In Shirat HaYam, een nederzetting aan het strand, moesten gewapende commando's ingezet worden omdat vier gewapende kolonisten zich niet wilden overgeven. Maar ook die situatie liep na bemiddeling en gesprekken met rabbijnen met een sisser af. Zowel in de grootste nederzetting, Neve Dekalim, als in andere nederzettingen werden enkele huizen in brand gestoken.

Leger en politie zullen de geïsoleerde nederzetting Netzarim, vlakbij Gazastad, maandag ontruimen. De bewoners zeggen vrijwillig te zullen vertrekken.