Nieuw portret van Anna Schuurman

Bij de verhuizing van het stadsarchief van Dordrecht naar een nieuw Stadsdepot is een onbekend portretje van Anna Maria Schuurman ontdekt. De hoogbegaafde Schuurman uit Utrecht leefde van 1607 tot 1678 en was de eerste vrouw die college volgde aan een Nederlandse universiteit. Ze mocht vanuit een nis, vanachter een gordijn, of volgens andere bronnen achter een houten schot met kijkgat, de colleges van Gijsbert Voetius volgen. Zij correspondeerde met beroemde tijdgenoten, waaronder Jacob Cats. Het portretje is een tekening in Oost-Indische inkt, gemaakt in het jaar 1648 door een A.C. van Veen of A.C.V. Veen. Het staat beschreven in de gedrukte Catalogus van de Prentverzameling der gemeente Dordrecht, maar is daar nooit terechtgekomen. Het dook op in een map met doubletten van prenten en tekeningen.