MIL MI-2

Het ontwerp MI-1 van Mikhail I. Mil vloog voor het eerst in de herfst van 1948 en was de eerste Russische helikopter met een enkele hoofdrotor. Zijn opvolger was in 1962 de van veel krachtiger turbinemotoren voorziene MIL MI-2. Het toestel werd vanaf 1965 door het Poolse WSK-Swidnik in licentie gebouwd. Royale afnemers waren het leger en de burgerluchtvaart. De MI-2 werd en wordt ingezet als landbouwsproeivliegtuig, ambulance en voor het transport van maximaal acht passagiers. De uit het Tsjechische leger afkomstige MI-2 met het registratienummer OK-FIV is gebouwd in 1984 en door een handelaar naar Nederland gehaald. Dit voorjaar kreeg hij onaangekondigd bezoek van nerveuze Amerikaanse veiligheidsagenten nadat er op luchtfoto's een onbekende helikopter was ontdekt. Hun president Bush was even op bezoek in Limburg en na inspectie van de motorloze helikopter verdwenen ze gerustgesteld. Voor 13.000 euro is de helikopter vervolgens als publiekstrekker verkocht aan het Boekelse bedrijf S.A. Paintball-Games. Waar men in een met militaire spullen aangeklede omgeving met ongevaarlijke verfbolletjes elkaar denkbeeldig kan neerschieten. De politiekorpsen uit de wijde omgeving zijn er regelmatig te gast.

Dit is het laatste deel van een fotoserie over vliegtuigen als blikvanger.