Met paus Benedictus verandert de Rijn bij Keulen in de Ganges

Honderdduizenden jongeren hebben paus Benedictus XVI gisteren met enthousiasme onthaald in de Keulse binnenstad ter gelegenheid van de twintigste katholieke Wereldjongerendagen.

In een dramatische enscenering naderde de paus de stad staand op het bovendek van een cruiseschip. In de loop van de dag hadden de pelgrims zich verzameld op beide oevers van de Rijn, over een lengte van enkele kilometers. In de brandende zon stonden honderden jongeren, vaak tot hun middel, in het water – een tafereel dat eerder bij de Ganges hoort dan bij de Rijn.

Op het schip ontving de paus jonge gelovigen. In een welkomstwoord vatte een jongen het belang van de vierdaagse ontmoeting tussen kerkleider en jonge pelgrims bondig samen. ,,Een jonge kerk heeft jonge mensen nodig en jonge mensen hebben behoefte aan een jonge kerk.''

De paus deed op de eerste dag van zijn eerste buitenlandse reis geen verstrekkende uitspraken over theologische of maatschappelijke kwesties. In een reeks korte toespraken zette hij wel een aantal accenten. Zo begroette hij in het bijzonder pelgrims uit Azië en Afrika en wees er op dat Europa in grote mate gevormd is door het christelijke geloof. Ook riep hij de jongeren op Christus zonder reserve te dienen. Vandaag zal hij onder andere een bezoek brengen aan de synagoge in Keulen en vertegenwoordigers van protestantse kerken ontmoeten. Zaterdag en zondag gaat hij voor in twee grote openluchtdiensten.

Aan de Rijn en in de straten rondom de Keulse Dom zongen de pelgrims liederen, dansten en scandeerden: ,,Benedetto, Benedetto.'' ,,Dat zullen we nog wel vaak horen'', grapte de van geboorte Duitse paus bij aankomst op de luchthaven Keulen-Bonn.

De paus, die als stijf en terughoudend bekendstaat, onderging de massale aandacht voor zijn persoon ogenschijnlijk ontspannen. Hij werd bij aankomst op het vliegveld opgewacht door onder andere bondskanselier Gerhard Schröder en zijn vrouw Doris. Vervolgens sprak bondspresident Horst Köhler, voorheen directeur van het Internationaal Monetair Fonds, de paus toe. Van een econoom had hij niet zoveel kennis van filosofie en theologie verwacht, zei de paus fijntjes lachend.