`Mate' mag toch in parlement Australië

Een verbod op het gebruik van de in Australië zeer gangbare aanduiding mate in het parlementsgebouw in Canberra, heeft minder dan een etmaal standgehouden. Het presidium van het Australische parlement vond de term mate te familiair, maar het verbod van het woord stuitte op hevige kritiek. Bijna alle politieke coryfeeën in het land bemoeiden zich met het relletje.

Gisteren werd beveiligingspersoneel van het zeventien jaar oude gebouw in een memo gesommeerd bezoekers van het parlement ,,met respect te bejegenen''. Ze mochten niet meer met volkse aanduidingen worden begroet.

In het egalitaire Australië is de term mate echter helemaal niet beledigend. Integendeel, de aanvaardbaarheid van het woord is er eerder een zegepraal van de onafhankelijkheid van de vroegere koloniale baas, het pompeuze Groot-Brittannië.

Zes jaar geleden probeerde minister-president John Howard het begrip mateship zelfs als een Australische sleutelwaarde in de grondwet van zijn land te laten opnemen. Hij slaagde daar net niet in, omdat de grondwet, zo werd besloten, eenvoudig moest blijven.

Howard zei gisteren geschokt te zijn door het verbod op het woord mate in het parlementsgebouw. ,,Dit verbod is absurd. De meeste Australiërs gebruiken het woord om affectie te tonen. Ik heb de Amerikaanse president George Bush als mate aangeduid'', aldus Howard.

De verantwoordelijke ambtenaar bij het presidium heeft toegegeven dat de woordkeus in het memorandum ,,ongelukkig'' was en vandaag zou worden rechtgezet. Iedereen in Australië weet wat dat betekent. Mates mogen weer in het parlement.

    • Hans van Kregten