Marokkaan krijgt 7 jaar cel voor terreur

De Marokkaan Mounir al-Motassadeq is vandaag door een rechtbank in Hamburg veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Maar hij werd vrijgesproken van de aanklacht wegens medeplichtigheid aan moord op de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington. Tegen hem was een celstraf van vijftien jaar geëist.

Mounir al-Motassadeq (31) werd twee jaar geleden tot vijftien jaar gevangenisstraf – de maximale straf – veroordeeld wegens zijn rol bij de aanslagen. Hij werd toen schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan moord in drieduizend gevallen en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

In maart vorig jaar werd dat vonnis echter vernietigd door het federale Hooggerechtshof. Het vond de bewijsvoering onvoldoende en verwees de zaak terug naar de rechtbank in Hamburg.

Motassadeq woonde en studeerde in Hamburg samen met diverse latere daders van de aanslagen van 11 september 2001, hij bezocht dezelfde moskee, hield er dezelfde radicale politieke denkbeelden op na en bezocht een trainingskamp van radicale moslims in Afghanistan. Tijdens het proces van 2003 betoogden de aanklagers dat hij voor de aanslagen van `9/11' diverse opmerkingen heeft gemaakt die zouden bewijzen dat hij wist wat er ging gebeuren. Zo zei hij: ,,Ze gaan weer wat doen, het wordt iets groots. Uiteindelijk zullen we dansen op hun graf, het graf van de joden.'' Bij een andere gelegenheid stelde hij een van de latere daders van de aanslagen van 11 september aan een bezoeker voor met de woorden: ,,Dat is onze piloot.''

:pagina ]

Het Hooggerechtshof vond vorig jaar dat de rechtbank in Hamburg moeten erkennen dat het vermogen, de waarheid over Motassadeqs rol te achterhalen, beperkt was. Die kritiek sloeg op het feit dat de rechtbank een kroongetuige niet kon ondervragen en ook diens uitlatingen niet in zijn oordeel kon meenemen. Die kroongetuige, Ramzi Binalshibh, vermeend mededader van de aanslagen van 9/11, bevindt zich in Amerikaanse gevangenschap. De Amerikaanse autoriteiten hadden geweigerd hem, al dan niet op afstand, in het proces tegen Motassadeq te laten getuigen. De rechtbank in Hamburg had zelfs van de Amerikanen geen inzage gekregen in de verhoren van Binalshibh in de VS. Volgens het Hooggerechtshof had de rechtbank die Motassadeq in 2003 veroordeelde rekening dat moeten toegeven. Omdat dat niet gebeurde, was het bewijs onvoldoende en was Motassadeqs recht op een eerlijk proces geschonden.

Het nieuwe proces tegen Motassadeq heeft een vol jaar geduurd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie stuurde de Hamburgse rechtbank per fax geselecteerde delen van de verhoren van Binalshibh en van de in maart 2003 in Pakistan opgepakte Khalid Sheikh Mohammed. Beiden stelden dat Motassadeq nooit tot de samenzweerders heeft behoord en niets van `9/11' heeft geweten. Volgens zijn verdedigers is Motassadeq een onhandige, naïeve man die als samenzweerder nooit zou deugen.

Motassadeq was in 2003 de eerste `9/11'-verdachte die voor de rechter verscheen. De tweede was, ook in Hamburg, de Marokkaan Abdelghani Mzoudi, een vriend van Motassadeq. Deze werd wegens gebrek aan bewijs in twee instanties vrijgesproken. Hij vertrok na de tweede vrijspraak onmiddellijk naar Marokko.