Leipheimer in leiderstrui na ritzege in Tirol

Levi Leipheimer is de nieuwe leider in de Ronde van Duitsland. De Amerikaanse wielrenner won gisteren de vierde etappe en veroverde de gele trui op de Nederlander Bram Tankink.

Leipheimer, die afgelopen winter Rabobank verruilde voor de Duitse ploeg Gerolsteiner, was gisteren uitblinker op de hoogste col van de serie wielerkoersen in de ProTour. Hij wierp zich in de 175 kilometer lange etappe van Kufstein naar Sölden meteen op als kanshebber voor de eindzege. Mogelijk wordt de tijdrit over 31 kilometer komende maandag beslissend.

Er was Leipheimer gisteren alles aan gelegen winst te pakken op Jan Ullrich. De Duitse tijdritspecialist verloor in de loodzware slotklim naar Sölden, in het Oostenrijkse Tirol, de aansluiting met Leipheimer en diens Oostenrijkse ploegmaat Totschnig. Ullrich kwam als derde binnen op vijftig seconden van de ritwinnaar; in het klassement bedraagt het verschil tussen beiden 56 tellen.

Op Oostenrijks grondgebied hadden Leipheimer en Totschnig in de slotfase van de loodzware klim van de Rettenbachferner (2.670 meter) concurrent Ullrich als laatste `gelost'. Leipheimer, zesde in de afgelopen Tour, behaalde zijn eerste seizoenszege. Ullrich, derde in Parijs, was ondanks het verlies op Leipheimer tevreden. ,,Ik herstel goed van mijn verkoudheid'', aldus Der Jan.

De koninginnerit eindigde aan de voet van een gletscher, waardoor de matige klimmer Tankink er vooraf al van uit was gegaan dat hij zijn leiderstrui zou verliezen. Hij kwam ruim een half uur na de ritwinnaar binnen. Beste Nederlander was Pieter Weening. De winnaar van een Touretappe finishte als zestiende.

Behalve de leiderstrui veroverde Leipheimer de bolletjestrui, als beste klimmer. In het bergklassement gaat hij aan de leiding voor zijn Duitse ploeggenoten Markus Fothen en Fabian Wegmann.