KZ praat met Indiase hockeyers

Hockeyhoofdklasser HCKZ heeft het oog laten vallen op twee Indiase internationals, aanvaller Gagan Ajit Singh (24) en verdediger Dilip Tirkey (28). Komende dagen hoopt de club uit Den Haag de laatste details over hun overgang af te ronden, zodat beiden inzetbaar zijn wanneer op zondag 25 september de competitie van start gaat.

HCKZ is al enige tijd in gesprek met Singh en Tirkey. Deze week doet India mee aan het achtlandentoernooi in Amstelveen, waar de ploeg gisteren met 3-1 verloor van aartsvijand Pakistan. Tirkey speelt sinds 1995 voor de nationale ploeg en de aanvoerder geldt als een onmisbare schakel.

Singh is een grillige maar balvaardige aanvaller, die in Amstelveen zijn rentree maakt nadat de spits vorig najaar voor vijf maanden werd geschorst door de Indiase hockeybond wegens wangedrag op het veld. Twee jaar geleden al was hij in beeld bij Amsterdam, maar de deal ketste af omdat Singh niet het hele seizoen beschikbaar was.

In navolging van datzelfde Amsterdam overweegt HCKZ de opzet van een eigen tv-kanaal op internet (HCKZ.tv), die de eigen wedstrijden digitaal gaat uitzenden. Op die manier denken de sponsors die de komst van Singh en Tirkey financieel mogelijk maken, hun investering(en) terug te kunnen verdienen. India geldt als een enorme groeimarkt, zeker op het gebied van internet.

HCKZ zit verlegen om topspelers. Afgelopen voorjaar zag de achtvoudig landskampioen (1977-'84) twee internationals opstappen. Taeke Taekema (25) ging in op een lucratief aanbod van Amsterdam, dat een baan regelde voor de strafcornerspecialist bij een sportmarketingbureau. Geert-Jan Derikx flirtte eveneens met Amsterdam, maar koos uiteindelijk voor SCHC, de club waar ook zijn broer en collega-international Rob Derikx speelt.

Deze week werd bekend dat KZ-goaltjesdief Sander Dreesmann met onmiddellijke ingang zijn carrière heeft beëindigd. De 27-jarige spits, goed voor twaalf interlands, is gedwongen te stoppen, nadat duidelijk werd dat hij de achterste kruisband van zijn linkerknie heeft afgescheurd.

    • Mark Hoogstad