Kooi-ei, scharrelei, vrije uitloop-ei, Freiland-ei, biologisch ei, biologisch-dynamisch ei

Er zijn in Nederland bijna 80 miljoen commercieel gehouden kippen. Zo'n 43 miljoen dieren zijn vleeskuikens. En er zijn 27 miljoen legkippen. Daarnaast is er nog een aantal zogenoemde vermeerderingsdieren, plus andere vogels zoals kalkoenen.

Een kleine 20 procent van de legkippen loopt buiten, dat wil zeggen 5 miljoen dieren. Deze kippen moeten dezer dagen naar binnen in verband met de ophokplicht.

Er zijn verschillende soorten eieren van deze kippen. Het zogenoemde kooi-ei is afkomstig van kippen uit de legbatterij, die de komende jaren door de Europese Unie wordt verboden. Wel bestaat nog de mogelijkheid een `verrijkte kooi' te bouwen, die moet zijn voorzien van zitstok, legnest en strooisel. Een kip beschikt in de legbatterij over 550 vierkante centimeter ruimte, ongeveer een A-4'tje.

Het zogenoemde scharrelei komt van kippen die nooit buiten komen, maar wel los in de stal lopen, met als norm negen kippen per vierkante meter. Er bestaat er ook het zogenoemde vrije uitloop-ei, voor de Duitse markt Freiland-ei genoemd, afkomstig van scharrelkippen die kunnen `uitlopen'.

Het biologische ei, zoals van boer Valk, komt van hennen die eveneens buiten lopen, maar binnen meer ruimte hebben, biologisch voer krijgen, en waarvan de snavel niet wordt gekapt maar licht `getoucheerd'. Ook bestaan er biologisch-dynamische eieren.

De handelsprijs van eieren is sinds de vorige uitbraak van klassieke vogelpest flink gedaald, als gevolg van de overproductie in Europa. De handelsprijs van een biologisch ei is 11 tot 12 cent. Een scharrelei levert ongeveer 4 cent op. Voor een kooi-ei krijgt de kippenboer zo'n 3,8 cent.

Elk ei krijgt een stempel. Het gestempelde cijfer begint op biologische eieren met een 0. Een vrije uitloop ei krijgt een 1. Een scharrelei begint met het cijfer 2. De cijfercode van het kooi-ei uit de legbatterij begint met een 3. De code geeft verder ook het nummer van het bedrijf aan. De eieren worden ook gesorteerd op gewicht. Er zijn vier categorieën, tussen lichter dan 53 gram en zwaarder dan 73 gram.