ITALIË

Dolce Vita

La Dolce Vita in de jaren vijftig. Niet alleen in Nederland zijn de jaren vijftig in. Voor wie van nostalgie houdt is er in het Milaanse museum Palazzo Reale een grote tentoonstelling over de jaren vijftig in Italië. Schilderijen, beeldhouwwerken, documenten, maar ook kleding en designobjecten waarmee de geschiedenis van een voor Italië zeer belangrijk, creatief en vrolijk decennium van hoop wordt verteld. De tentoonstelling bestrijkt de periode vanaf de eerste vrije verkiezingen in 1948 sinds de val van het fascisme tot de Olympische Spelen van 1960 in Rome.

Tot 11 sept. Palazzo Reale, Piazza Duomo 12, Milaan. Di-zo 9u30 to 20u, do 9u30-22u30. Entree €8. gereduceerd €6. www.annicinquanta.org tel. 0039-02 330 200 50. Entree €9 en €7,50 gereduceerd.

Abu Ghraib in Rome

170 door de Colombiaanse schilder Fernando Botero zelf uitgekozen schilderijen zijn te zien in Palazzo Venezia in het hartje van Rome op een steenworp van het Forum Romanum. Tekeningen, schilderijen en sculpturen uit het meest recente werk van één van de beroemdste hedendaagse kunstenaars. Hij combineert zijn Latijns-Amerikanen afkomst met de Europese traditie en heeft in alle belangrijke musea van de wereld geëxposeerd. De tentoonstelling is als eerste in Rome te zien en zal na 25 september de wereld over reizen. Hart van de tentoonstelling zijn vijftig kunstwerken die zijn geboren uit de woede van de artiest over de misstanden in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad, waar Amerikaanse soldaten Irakezen martelden. Botero heeft de werken gemaakt vanuit de gedachte dat niemand zich nu de slachting in het Spaanse stadje Guernica nog zou herinneren als Picasso deze niet had vereeuwigd in zijn gelijknamige meesterwerk.

Palazzo Venezia, Tot 25 september van 10-19u. Entree €8 en €5 gereduceerd tarief. Tel. 0039-06-69994319 www.ticketeria.it of www.studioesseci.it

Eurogeneration

Reis door het Europa van de toekomst. 200 fotos door veertien verschillende fotografen, en teksten van zes auteurs vertellen het verhaal van de generatie die spoedig het heft in handen zal nemen in Europa. Gezichten, gedachten en kleuren door jonge artiesten van Ierland tot Cyprus. Di-za 10-20u. Entree €4, korting 3 euro, Scuderie del Quirinale, Via XXIV Maggio, 16, Rome. Info 0039-0639967500 www.scuderiequirinale.it

Schransen

De hele zomer organiseert de provincie Firenze in en rond Florence een groot aantal archeologische tentoonstellingen met als thema eten en smaak van de oudheid. De participerende gemeenten zijn Castelfiorentino, Certaldo, Montelupo, Barberino dElsa, Montaione, Fiesole, Borgo San Lorenzo, Scarperia, Rufina, Palazzuolo, Signa, Greve, Tavarnelle e Reggello. In de regio bevinden zich vele archeologische vindplaatsen en musea die met deze keten aan tentoonstellingen onder da aandacht worden gebracht. Op enkel plaatsen worden nog opgravingen gedaan. Ter gelegenheid van de exposities presenteren enkele restaurants in de omgeving ook gerechten gebaseerd op recepten uit de oudheid.

Tel 0039-055-23575 www.cibiesapori.it

Arena van Verona

Ook de komende week zijn weer een aantal grote Italiaanse en andere opera's te bezoeken in de Romeinse arena van de Noord-Italiaanse stad Verona: Tosca van Giacomo Puccini (18 en 25 aug), Carmen van George Bizet (22 aug), Madamme Butterfly van Giacomo Puccini (19, 23 en 26 aug), Aida van Giuseppe Verdi (20 en 24 aug). De Aida van Verdi is verreweg het meest uitgevoerd deze zomer. Dit spektakel wordt gedirigeerd door Daniel Oren. De regie is van Franco Zeffirelli. Aida zelf wordt vertolkt door Micaela Carosi.

Prijzen variërend van €10 tot €157. www.arena.it tel 0039-045-8005151.

En verder

Openluchtfilmfestivals onder de sterren in Rome: Op het Tibereiland, op Piazza Vittorio Emanuelle en op vele andere pleinen. Entree €5. Inl www.estate.roma.it/manifestazioni; 51ste kunstbiennale van Venetië.

Oneindig veel moderne kunst uit 70 landen en tientallen

performences in de tuinen van de Giardini en elders in de stad. Info: www.labiennale.org. Inl 0415218810. Entree €15.