ING claimt miljoenen van Yukos Oil

ING Bank vordert met een groep internationale banken ruim 470 miljoen dollar van de Russische oliemaatschappij Yukos. Vanochtend diende hierover een rechtszaak voor de rechtbank in Amsterdam.

Behalve ING Bank behoren ook de Franse bank BNP Paribas en de KBC Bank uit België tot een consortium van banken dat in september 2003 een bedrag van 1 miljard dollar heeft geleend aan Yukos Oil. Hoewel ING zijn belang niet wil specificeren, zegt een bron bij de bank dat ING een lening van rond de 100 miljoen dollar heeft verstrekt.

Ruim de helft van de lening is inmiddels terugbetaald, maar er staat in totaal nog een bedrag van bijna 473 miljoen dollar open, exclusief rente. Yukos heeft betaling hiervan herhaaldelijk geweigerd. De banken hebben eind april beslag gelegd op de in Nederland geregistreerde vennootschap Yukos Finance, die de aandelen beheert van waardevolle dochtervennootschappen en deelnemingen.

Kort na het verstrekken van de lening raakte het olieconcern in opspraak. Eigenaar Michail Chodorkovski werd gearresteerd op verdenking van onder meer fraude en belastingontduiking; hij werd eind mei van dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. De Russische fiscus legde Yukos vorig jaar een belastingaanslag op van 27,5 miljard dollar, waardoor het bedrijf bijna failliet ging. Eind vorig jaar veilden de Russische autoriteiten het grootste olieproductiebedrijf van het Yukosconcern. Een groot deel van het bedrijf werd genationaliseerd.

Een Britse rechtbank bepaalde eind juni dat de claim van het bankenconsortium gegrond is en dat Yukos het verschuldigde bedrag van 473 miljoen dollar moet aflossen. ,,Wij komen nu om de buit binnen te halen'', zei advocaat D. Oranje van de banken vanochtend.

Yukos betwist de vordering niet, maar zegt niet in staat te zijn te betalen. Het bedrijf heeft de aandelen in zijn dochterbedrijven sinds april ondergebracht in een stichting, om die uit handen van de Russische overheid te houden die met onteigening zou dreigen. Hiermee beschermt Yukos naar eigen zeggen ook de schuldeisers.

Daar zijn de banken het niet mee eens. ,,Het dispuut tussen Yukos en de Russische federatie gaat ons niet aan'', zei advocaat Oranje in zijn pleidooi. ,,Er moet gewoon betaald worden.''

De banken eisen onder meer dat 10 procent van Yukos Finance wordt verkocht aan een onafhankelijke stichting, waarna de Ondernemingskamer de gang van zaken bij Yukos verder kan onderzoeken. Over zes weken doet de rechtbank uitspraak.

    • Philip de Witt Wijnen