Grontmij overweegt bod op Oranjewoud

Ingenieursbureau Grontmij overweegt branchegenoot Oranjewoud uit Heerenveen over te nemen. Dat heeft de raad van bestuur van Grontmij, gevestigd in de Bilt, gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Oranjewoud kondigde vorige maand aan op zoek te zijn naar een partner. Het bedrijf zoekt andere grootaandeelhouders omdat de huidige investeerders – waaronder Friesland Bank (19 procent) en NPM Capital (44 procent) – niet tevreden zijn over het rendement van circa 5 procent op hun investering.

Bovendien is Oranjewoud op zoek naar financiële middelen om te kunnen uitbreiden naar het buitenland. Het bedrijf wil vooral groeien op milieugebied in Frankrijk en in de nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Oranjewoud wil de komende jaren met 10 procent per jaar groeien. Het bedrijf wil een overname dit najaar afronden.

Grontmij gold van meet af aan als mogelijke koper. Oranjewoud had vorig jaar een omzet van 183 miljoen euro en maakte 7 miljoen euro winst. Oranjewoud behoort met 1.850 werknemers tot de grotere ingenieursbureaus van Nederland.

Het aandeel Grontmij steeg vanmorgen met 2 procent tot 53,85 euro. Grontmij haalde in het eerste halfjaar van 2005 een veel lager dan verwachte nettowinst van 5,7 miljoen euro, tegen 4,6 miljoen het jaar ervoor. Analisten rekenden op een nettowinst tussen de 7,1 en 8,1 miljoen euro. De omzet daalde in het eerste halfjaar van 241 tot 210 miljoen euro. Grontmij is bezig met een herschikking van zijn activiteiten. Zo wil het bureau dit jaar alle vastgoedactiviteiten afstoten. De verkoop van de activiteiten in de reststoffenverwerking wordt volgend jaar verwacht.