Google geeft weer nieuwe aandelen uit

Google gaat een jaar na de beursgang alweer nieuwe aandelen uitgeven. De internetzoekmachine wil 4 miljard dollar (3,3 miljard euro) ophalen bij beleggers.

Dat heeft Google gisteren bekendgemaakt. Analisten verwachten dat het bedrijf de opbrengst van de emissie zal gebruiken voor overnames. Daarmee kan Google zich wapenen tegen concurrenten als Yahoo en Msn.com.

Google geeft ruim 14 miljoen aandelen uit, die tegen de huidige beurskoers van 285 dollar meer dan 4 miljard dollar waard zijn. Een jaar geleden, toen Google naar de beurs ging, waren de aandelen nog 85 dollar waard. Na het bekend worden van de emissie zakte de waarde van het aandeel Google op Wall Street naar 278 dollar.

Het bedrijf uit Mountain View, Californië begon in 1998 als zoekmachine, maar heeft inmiddels veel nieuwe internetdiensten zoals gratis Gmail (webmail met veel opslagruimte) en het vriendennetwerk Orkut. Daarnaast scoort Google goed met Google Earth en Google Maps, twee internetdiensten die satellietfoto's koppelen aan het Amerikaanse wegennet. Google Earth breidt uit naar Europa: zo is het wegennet van Groot-Brittannië ook al in kaart gebracht.

Voor het gebruik van de satellietkaarten nam Google het Amerikaanse bedrijf Keyhole over.

Financiële experts gaan ervan uit dat de opbrengst van de aandelenemissie opnieuw gebruikt zal worden voor overnames. Analist Lauren Rich Fine van Merill Lynch vertelde persbureau Reuters dat er meerdere kandidaten denkbaar zijn, zoals Tivo (een Amerikaanse producent van digitale videorecorders), de zakelijke zoekmachine Infospace en het Chinese internetbedrijf Baidu.com. Tivo zou goed aansluiten op de videozoekmachine voor internet die Google onlangs introduceerde.

Nieuwe diensten van Google vinden snel navolging: softwarebedrijf Microsoft, eigenaar van de concurrende zoekmachine Msn.com, heeft zijn diensten ook uitgebreid met Virtual Earth, net als Google Earth een virtuele weergave van de aarde. Hetzelfde geldt voor Googles zoekmachine voor desktop computers, waarvan ook Yahoo en Microsoft snel hun eigen variant maakten. Ook de introductie van Gmail, een e-maildienst die gebruikers gratis 2 gigabyte opslagruimte geeft, bracht de internetwereld in beroering: Yahoo en Msn.com zagen zich gedwongen om hun gratis maildiensten ingrijpend aan te passen.

Google behaalde in het tweede kwartaal van dit jaar 1,4 miljard dollar omzet, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst steeg met een kwart tot 343 miljoen dollar.

BREAKING VIEWS: pagina 11