Google bulkt van het geld

Wat is Google in hemelsnaam van plan? De internetzoekmachine groeit als kool. En die groei wordt makkelijk gefinancierd via de kasstroom. De berg contanten waarover het concern kan beschikken nam in de eerste helft van dit jaar met 40 procent toe tot 2,9 miljard dollar (2,4 miljard euro). Toch heeft Google zojuist bekendgemaakt dat het voor meer dan 4 miljard dollar aan aandelen wil verkopen. Het concern wil weinig kwijt over het mogelijke gebruik van de extra fondsen, maar het is niet moeilijk te raden wat het van plan zou kunnen zijn – een diversificatie in telefonie.

Google is té afhankelijk van de inkomsten uit internetreclame, die in feite de hele omzet van het concern voor hun rekening nemen. Hoewel het einde van de groei nog niet in zicht is, dienen zich wel tekenen van een vertraging aan. En concurrenten zoals Microsoft halen nu ook meer geld uit internetreclame.

Google heeft altijd gezegd dat zijn ambities niet beperkt zijn tot het draaiende houden van een van de beste internetzoekmachines. Het concern heeft onlangs een aantal intrigerende besluiten genomen. Het is bijvoorbeeld al begonnen met een sms-dienst voor mobiele telefoons, die gekoppeld is aan een lokale zoekmachine, waardoor klanten makkelijk de dichtstbijzijnde pizzeria kunnen opsporen. Het neemt grote aantallen programmeurs in dienst voor het opzetten van mobiele diensten. En het concern lijkt de lancering van een op het internet gebaseerde telefoondienst (voip) te overwegen. Als je al deze initiatieven bij elkaar optelt, lijkt het erop dat Google zijn zinnen heeft gezet op een avontuur in de sector voor mobiele telefoons die gebruikmaken van draadloze internetverbindingen. Er kan uiteraard ook een eenvoudiger reden voor de aandelenverkoop zijn. De aandelenkoers is sinds de beursgang een jaar geleden ruim verdrievoudigd. De oprichters van het concern zijn zich vermoedelijk heel goed bewust van de wispelturige aard van technologie. Het kan dus zijn dat zij het moment willen uitbuiten om te profiteren van de hoge marktwaarde van hun concern.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran