FRANKRIJK

Jeugdtalent

De verrassende expositie J'en rêve (ik droom ervan) in de Fondation Cartier verenigt 58 schilders, fotografen, beeldhouwers en videokunstenaars uit de hele wereld. Bijna alle artiesten zijn jonger dan 25 jaar en geen is er ouder dan 29. Ze werden geselecteerd door gevestigde internationale kunstenaars als Marina Abramovic uit Servië, Jean Michel Alberola en Christian Boltanski uit Frankrijk, Allessandro Mendini uit Italië en Daido Moriyama uit Japan. De meeste exposanten zijn nog maar net afgestudeerd en hun werk circuleert nog niet in de hedendaagse kunstnetwerken. Door de talrijke originele ideeën, het enthousiasme, de humor en de vaak hoge kwaliteit, verveel je je geen ogenblik. En dat is een hele verademing. Het is dan ook te verwachten dat een aantal van deze jonge artiesten niet lang onbekend zal blijven. Aansluitend organiseert de Fondation Cartier 3 avonden per week Les Soirées Nomades: concerten, dans- en filmperformances door en van jong talent. Ook dit jonge talent werd uitgekozen door bekendheden in hun domein.

J'en rêve t/m 30 okt dag beh ma, 12-20u in de Fondation Cartier, 261, boulevard Raspail, Parijs, 0033-142185650 en www.fondation.cartier.com;

Soirées Nomades reserveren noodzakelijk, 0033-142185672.

Joséphine Baker

Sinds 1489 steekt het élegante Château des Milandes en zijn verzorgde tuin over de Dordogne uit. De beroemde Amerikaans-Franse zangeres Joséphine Baker (1906-1975) werd in 1937 verliefd op het kasteel. In 1947, nadat Joséphine 'reine de Paris' werd gekroond met de Revue Nègre, kocht ze 'haar' kasteel met het doel kinderen van alle rassen en nationaliteiten te adopteren en daar onder te brengen. In 1968 kwam er door financiële moeilijkheden een eind aan dit mooie avontuur en werd ze op straat gezet. Maar Joséphine 'is nu weer terug' in Les Milandes. Want het kasteel werd onlangs gerestaureerd en omgetoverd in een aan haar carrière en avonturen gewijd museum.

Château des Milandes, Castelnaud-la-Chapelle (departement Dordogne), in aug van 9-18u45 in sept van 10-17u45, 0033-553593121 en www.milandes.com.

China

De hedendaagse Chinese kunst die lang werd beschouwd als 'geestelijke bezoedeling' profiteert nu van de economische en politieke opleving van het land. Na jaren van censuur kunnen de kunstenaars zich eindelijk vrij uitdrukken. Of bijna. De Biennale in Montpellier toont werk van 36 kunstenaars waarvan er 24 nooit buiten China exposeerden. Hun vindingrijkheid wekt de geestdrift van het Westen. De werken zijn heel verschillend van stijl en materiaal, maar zijn allemaal gekenschetst door humor, subversiviteit en spot. Ze zijn gesitueerd op zes symbolische plekken in Montpellier: van de Carré Sainte-Anne t/m de oude medicijnen faculteit. Heel verrassend zijn de televisietorens van Yin Xiuzhen midden in de neo gothische kerk van de Carré Sainte-Anne.

Biennale internationale d'art contemporain chinois t/m 2 okt in 34064- Montpellier, 0033-467347160 en www.mcx.fr

Beaufrère/Pont Aven

In tegenstelling tot zijn leraar, de symbolist Gustave Moreau, drukte de Franse schilder Adolphe Beaufrère (1876-1960) in zijn doeken een serene visie uit waarin de mens en de natuur in harmonie zijn. Beaufrère haalde zijn inspiratie uit het landelijke Bretagne waar hij zich in 1922 vestigde. Hoewel sterk beïnvloed door Cézanne, Gauguin, de Nabis en de School van Pont-Aven, vond hij een eigen herkenbare stijl. De expositie in het Musée de Pont-Aven toont 60 doeken en gouaches uit zijn laatste vijftig levensjaren.

Ook de permanente collectie van het museum is zeer de moeite waard.

Beaufrère et l'école de Pont-Aven t/m 26 sept dag 10-19u in het Musée de Pont-Aven, place de l'Hôtel de Ville, 29930 Pont-Aven, Bretagne, 0033-298061443.

En verder

39ste Festival de musique de la Chaise-Dieu (Auvergne) t/m 29 aug inl 0033-471000116 en www.chaise-dieu.com; L'homme et ses masques, 90 maskers uit de colectie Jean-Paul Barbier-Mueller t/m 28 aug Musée Jacquemart-André, Parijs, 0033-145621159 en www. musee-jacquemart-andre.com.