Familie slaat terug bij De Boer

In mei zette de directeur van De Boer Tenten alle oprichters op straat. Nu willen die het bedrijf terugkopen. De huidige directeur moet dan vertrekken.

In mei stonden ze allemaal op straat, nu grijpen ze weer de macht. De familie De Boer, oprichters van De Boer Tenten en houders van eenderde van de aandelen, kondigde gisteren aan dat ze de rest van de aandelen wil terugkopen. Ook willen zij zelf weer in de directie van het bedrijf gaan zitten. Het bedrijf, dat Europees marktleider is als het gaat om de verhuur van tenten voor evenementen, staat op het punt verkocht te worden aan investeringsmaatschappij NPM Capital. Maar als het aan de familie De Boer ligt, gaat dat niet door.

Na het Alkmaarse bedrijf 75 jaar te hebben gerund, besloot de familie De Boer in 2000 om een groot deel van het bedrijf te verkopen aan de Britse investeerder 3i. Sindsdien ging het bergafwaarts, zegt kleinzoon van de oprichter, Klaas de Boer. Eind vorig jaar installeerde 3i de eerste directeur die niet uit de familie kwam: Koos Tesselaar, volgens De Boer ,,een dieptepunt''. Volgens Tesselaar maakt De Boer Tenten in 2005 meer omzet en winst dan voor zijn aantreden. Maar wel vlogen onder Tesselaars bewind drie maanden geleden de drie broers en vier neven van Klaas er op staande voet uit.

En de familie was eerst nog wel zo blij met hem. Begin dit jaar zei de jongste broer Roland De Boer nog over Tesselaar dat ,,we heel blij met hem zijn''. Ook doordat het allemaal Noord-Hollanders zijn, zat het bij de eerste kennismaking ,,meteen goed''. Het enige minpuntje dat hij constateerde was dat Tesselaar nog wel eens voor de troepen uit wil lopen.

En dat heeft uiteindelijk ook de breuk veroorzaakt. De Boer Tenten verhuurt al 80 jaar tijdelijke accomodaties over de hele wereld. Zo leverde het tenten voor de inauguratie van Bush, een tijdelijke vertrekhal voor Schiphol en een vergaderruimte voor Afghaanse afgevaardigden in Kabul. Als het aan de familie ligt, blijft tentenverhuur de kernactiviteit van het bedrijf. Maar Tesselaar wilde meer. Semi-permanente accomodatie moest De Boer Tenten gaan leveren. Klaas de Boer was het niet met deze koers eens en stapte in mei op als commissaris. ,,Om de eer aan zichzelf te houden, omdat het anders een oneervolle afgang zou zijn'', volgens Tesselaar.

Vervolgens moesten alle familieleden onmiddellijk hun sleutels inleveren. Tesselaar legt niet uit waarom. ,,Er was voldoende aanleiding om dat te laten gebeuren, verder wil ik er niet op in gaan.'' De ontslagen zijn nog onderwerp van procedures.

Een maand later werd bij De Boer Tenten gestaakt. ,,De medewerkers wilden ons terug'', zegt Klaas de Boer. Tesselaars versie is dat de familie De Boer aan de poorten stond om medewerkers tegen te houden en op te jutten.

Begin deze maand werd bekend dat het aandelenpakket van 3i tot grote tevredenheid van Tesselaar zou worden verkocht aan NPM Capital. Maar de familie De Boer was in 2000 overeengekomen dat zij in zo'n situatie met eenzelfde bod voorrang zou krijgen. ,,En het bedrag waarvoor het verkocht zou worden was zo aantrekkelijk, dat we het niet konden laten lopen'', zegt Klaas de Boer. Of dat bedrag lager ligt dan de prijs die ze in 2000 kregen, wil hij niet zeggen.

Tesselaar wist tot woensdag van niets, hij werd gebeld door een kennis dat op internet stond dat de familie het bedrijf gaat kopen. Zelf heeft hij zijn twijfels of de familie de financiering rond kan krijgen. Misschien dat daar tijdens de aandeelhoudersvergadering vanmiddag meer duidelijkheid over komt. Volgens Klaas de Boer is dat geen probleem. ,,Nu willen we het bedrijf in korte tijd weer op een goede koers te krijgen'', zegt hij. In het persbericht kondigde hij al aan dat dat gebeurt door ,,het vernieuwen van de huidige directie''.

Maar Tesselaar zegt zich geen zorgen te maken over de plannen van de familie De Boer. ,,Ik ga ervan uit dat ik hier nog jaren aan het roer zal staan.''

    • Elske Schouten