Faillissement dreigt voor Hartman (Gerectificeerd)

Tuinmeubelproducent Hartman uit Enschede heeft gisteren bij de rechtbank in Almelo uitstel van betaling aangevraagd. Door te hoge kosten en tegenvallende verkoop is het bedrijf in financiële problemen geraakt. De bank heeft de kredietverlening gestaakt. De 170 werknemers van het bedrijf zijn naar huis gestuurd.

De grootste en bekendste Nederlandse fabrikant van kunststof tuinmeubelen richt zich al enkele jaren vooral op de import van houten en aluminium tuinmeubelen uit het Verre Oosten. Daardoor worden de kosten voor de fabricage van kunststof tuinmeubelen, lange tijd de belangrijkste inkomstenbron van de onderneming, steeds minder gedekt, aldus algemeen directeur Frans Haaftink.

Ook een aantal minder succesvolle buitenlandse overnames, de hoge grondstofprijzen en twee slechte zomers droegen bij aan de malaise. Daarom werden in november vorig jaar al zestig werknemers ontslagen.

Hartman heeft buitenlandse vestigingen in onder meer België, Duitsland, Engeland en China. Hier werken in totaal honderd mensen. Ook deze banen staan op de tocht.

Het bedrijf, dat werd opgericht in 1968, heeft nog niet volledig in kaart gebracht hoe groot de verliezen zijn, omdat het (gebroken) boekjaar pas eind juli is afgesloten. Directeur Haaftink schat het tekort op circa 6 miljoen euro.

Hartman praat inmiddels met een bewindvoerder over een doorstart. Volgens Haaftink hebben zich diverse geïnteresseerde partijen gemeld.

Rectificatie

In het bericht Faillissement dreigt voor Hartman (19 augustus, pagina 9) wordt de algemeen directeur van het bedrijf Hartman Frans Haaftink genoemd. Hij heet Frans Haafkens.