Een milieuvriendelijke boomkor

Eerst even wat geschiedenis. Honderdduizend jaar geleden scharrelden aapmensen hun kostje bij elkaar: wortels, vruchten, wild en gevogelte. Dat heette het tijdperk van de jagers-en-verzamelaars.

Duizenden jaren geleden bedacht iemand dat je op het gras voor je grot graan kon planten en schapen houden. Van dat graan kon je meel malen en brood bakken. Die schapen kon je melken en later opeten en van de wol kon je mooie truien maken. Daarmee was de landbouw uitgevonden.

Honderden jaren geleden bedacht iemand dat je met behulp van stoommachines snel, meer graan kon malen, meer broden bakken en meer truien maken. Toen was het industriële tijdperk aangebroken.

En iets meer dan tien jaar geleden schoot een slimmerik te binnen dat je al die broden en truien via www.brodenentruien.com kon verkopen. Toen hadden we de informatiemaatschappij.

Het gekke is nu dat de meeste vissers zich na al die tijd nog steeds als die aapmensen gedragen. Het zijn nog altijd jagers-en-verzamelaars: ze varen met hun viskotters uit, gooien hun netten uit en vangen wilde vissen.

In de Noordzee doen ze dat zo grondig dat er niet zo veel vis meer over is. De grote schuldige van die overbevissing is de boomkor. Dat klinkt als een soort bosvogel – ,,op het menu van de schuwe boomkor staan vooral torren en kevers'' – maar is een verwoestend type visnet.

Zo'n boomkor ploegt namelijk met zware kettingen over de zeebodem zodat de vissen uit het zand in het net worden gejaagd. Maar de zeebodem wordt daardoor ook verschrikkelijk omgewoeld. Daardoor is een groot deel van de bodem van de Noordzee een soort woestijn geworden. Op de boerderij trekken ze toch ook niet twee keer per jaar een kettingnet over het grasveld met schapen. Nou dan.

Daarom is er sinds kort de pulskor. Dat klinkt als een planeet uit de nieuwste Star Wars – ,,Zork, zet koers naar Pulskor'' – maar is een milieuvriendelijk soort boomkor. Die gebruikt namelijk geen kettingen maar schrikdraad waar stroomstootjes doorheen schieten. Hierdoor schrikken de vissen het zand uit en komen alsnog in het net terecht. Als klap op de vuurpijl kost het ook nog minder brandstof om de pulskor te slepen.

Op dit moment heeft nog maar één viskotter de pulskor op proef, de UK 153. Dat is nog veel te weinig. Maar of alle vissers graag willen werken met de pulskor is de vraag. De minister van vissen zou deze pulskor dus moeten verplichten. En voor veel vissers is dat anathema. Dat klinkt als een exotische struik – ,,de boomkor scharrelt onder de anathema'' – maar dat betekent gewoon dat die vissers er helemaal geen zin in hebben.

    • Menno Steketee