DUITSLAND

Romantiek

Rondlopend door de tentoonstelling Caspar David Friedrich und seine Zeitgenossen; die Gedankenwelt der Romantik in Meisterzeichnungen te Lübeck moet men vaak aan Goethe's negatieve oordeel over de jonge wilden van de vroege negentiende eeuw denken. ,,Klassiek is het gezonde, romantisch het zieke”, vond Goethe. Die jonge kunstenaars cultiveerden een ongezonde belangstelling voor `het bizarre'. Schilders als Caspar David Friedrich kon Goethe niet zonder voorbehoud bewonderen omdat ze wat hem betreft teveel door hun eigen unieke individualiteit geobsedeerd werden en te weinig nota namen van de ,,eeuwige grootsheid van de klassieke oudheid''. De makers van de tentoonstelling laten een confrontatie aangaan tussen de prachtige tekeningen van Friedrich en enkele van diens tijdgenoten en Goethes kritische noten.

Te zien t/m 9 okt. Inl 0049 4511224 13348 & mkk@luebeck.de

Goodbye, Duitsland!

Sinds vorige week huisvest Bremerhaven het nieuwe emigrantenmuseum, das deutsche Auswandererhaus. Het verrees precies op de plek vanwaar tussen 1830 en 1974 meer dan 7 miljoen Europeanen naar Amerika emigreerden. Ruim 3,7 miljoen van hen waren Duitsers. In totaal verlieten uit verschillende havens in vele landen tot aan de Eerste Wereldoorlog 44 miljoen Europeanen het oude continent. De overtocht naar de Nieuwe Wereld ging natuurlijk met grote emoties gepaard. Het imposante museum van Bremerhaven boekstaaft de geschiedenis van deze volksverhuizing met foto's, documenten, achtergelaten bezittingen en gevonden voorwerpen. Het museum is ontstaan uit een samenwerkingsverband met het Immigrantenmuseum op Ellis Island, het eiland voor Manhattan, dat al jaren Nationaal Monument is. Bremerhaven verwacht vooral veel belangstelling van `Nieuwe Amerikanen' en hun nakomelingen die naar hun Europese wortels komen zoeken.

Inl Bremerhaven-promotion: 0049 471 9464610 & www.deutsche-auswanderer-datenbank.de

Paleizen-nacht

Op 20 aug organiseert de gemeente Potsdam de jaarlijkse paleizennacht, de Schlössernacht. Het park Sanssouci met z'n vele Pruissische prachtpaleizen baadt die nacht in een zee van kunstlicht.

Aan de nachtelijke wandeling vooraf gaat een bezoek aan het Theodor Fontane Archief waar een klein toneelstuk wordt opgevoerd dat Fontane in gesprek met z'n uitgever toont. Fontane doet een `ontdekking' (we verklappen hier niet, welke), en een uurtje later kan de toeschouwer met eigen ogen zien waarover de Grote Zoon van Brandenburg zich zo opwond. Is Sanssouci overdag al hartverwarmend, 's nachts is het park ronduit betoverend. Onder leiding van een gids wordt er een bezoek gebracht aan de botanische tuin van Karl Foerster. Ook staat een rondleiding door slot Cecilienhof op het programma.

Vanaf een oude rondvaartboot de Gustav (1908) onder het

genot van een maritiem

buffet, wordt uitzicht op de stad aan de Havelmeren geboden.

Inl 0049 3312004747 & info@reiseland-brandenburg.de

Gigantische sculpturen

In het knusse stadje Schwäbisch Hall, gesierd door menig authentiek en quasi-authentiek vakwerkhuis, wordt een grote overzichtstentoonstelling gehouden die is gewijd aan de Engelse beeldhouwkunst van de twintigste eeuw: Henry Moore: Epoche und Echo. Englische Bildhauerei im 20. Jahrhundert. Te zien is onder meer een kopie van Moores atelier, maar de aandacht gaat vooral uit naar Moores op mooie locaties tentoongestelde sculpturen. Er zijn ook beelden te zien van tijdgenoten die zijn beïnvloed door het werk van Henry Moore, zoals Hepworth, Flanagan en Kapoor.

Inl 0049 791 946720 &

ww.kunsthalle.wuerth.de

En verderReincarnation

Parade in Hannover, 20 aug. Technomuziek met optocht. Vanaf 19 uur Rave in het Gilde Park. Inl 0049 180 500 3737 & www.ticket-4-all.de In

Bochum de Ruhr Triennale, met concerten, exposities, lezingen en dansvoorstellingen.

Van 20 augustus t/m 15 oktober. Inl www.ruhrtriennale.de In Hamburg: Laokoon. Dans- en theaterhoogtepunten met nadruk op producties uit Zuid-Amerika. T/m 3 september. Inl www.kampnagel.de