BUITENVOORSTELLINGEN

AMSTERDAM

Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos wordt het toneelstuk Ivanov van Tsjechov opgevoerd, over een voormalige held die zijn lust tot leven heeft verloren. Op de verloederde camping waar regisseur Jeroen van den Berg het stuk situeert, gedijt het drama prima. De subtiliteit van het stuk heeft te lijden onder de kluchtige regie en de overvliegende vliegtuigen, maar het gebruik van de ruimte is bewonderenswaardig. Decorontwerpster Catharina Scholten stapelde stacaravans hoog op elkaar, met tussendoor allerlei moestuintjes en prieeltjes, waarin de intieme scènes kunnen plaatsvinden.

T/m 3 sept Openluchttheater Amsterdamse Bos. Inl www.bostheater.nl & 020

6433 286.

Howard Komproe

De Nederlands-Surinaamse cabaretier Howard Komproe treedt zaterdag op in het openluchttheater van het Amsterdamse Vondelpark. Hij speelt de DJ Ambidexter is, die de onverwachte platen die hij draait behendig gebruikt om een betoog op te zetten over de urban scene die hij om zich heen ziet ontstaan de ,,mengelmoescultuur'' die volgens hem de toekomst is. Komproe is een vaardig verhalenverteller, die vaak vrolijkheid weet te scheppen uit huiselijke herkenbaarheid. Komproe is ook een onvervalste moralist die er niettemin in slaagt een lichte toon aan te slaan, snel te schakelen, subtiel spanning op te bouwen en knappe terugververwijzingen te maken.

Vóór Komproe treedt in het Amsterdamse Openluchttheater de 21-jarige cabaretier Pieter Derks op, die vorig seizoen de publieksprijs won op het Amsterdamse Kleinkunst Festival. Toen toonde hij zich een getalenteerd komiek en liedjeszanger, wiens zelfspot vooral zijn jeugdige leeftijd betreft: ,,Ik ben ook een man, ik heb óók een borsthaar.''

20 aug. Openluchttheater Vondelpark (vanaf 20u30) www.openluchttheater.nl.

DEN HAAG

Tante Lien voor Atjeh

In het openluchttheater van het Haagse Zuiderpark houdt de Indische Tante Lien (Wieteke van Dort) zondag een benefiet-koempoelan voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Atjeh, met medewerking vam bekende artiesten uit het Indische leven als de zanger/schrijver Ernst Jansz (Adoe Maar), Molukse gospelzanger Aïs Lawa-Lata, schrijfster Yvonne Keuls, de Leidse folkzanger Rudy van Dam en acteurs Martin Schwab (Oeroeg, Baantjer) en Coen Pronk, de dansgroepen Bunga Melati en Bolejo, jazzpianist Rob Agerbeek, het nostalgisch-Indische duo Lonny & Sandra en de indorockband Challenge. Uiteraard zijn er kraampjes met allerlei snoeperijen, koloniale waren en sateh.

21 aug Openluchttheater Zuiderpark, Henriëtte Roland Holstweg 100 (vanaf 14u). Inl. 070-3699677 of www.openluchttheaterzuiderpark.nl.

HEINO/WIJHE

Tasso

Het Zeeland Nazomer Festival toert langs vier kastelen met een ingekorte tuinvoorstelling van Goethe's Tasso, over de botsing tussen een onaangepaste dichter en zijn broodheer. Regisseur Albert Lubbers laat de politiek lading links liggen en legt de nadruk op de zelfdestructieve paranoia van de onstuimige dichter. Mathijs Scheepers, in de titelrol, draagt de voorstelling met sterk fysiek spel. Zijn clownesk rondmaaiende armen en benen geven de voorstelling precies de dynamiek die ze nodig heeft.

T/m 20 aug Heino, Kasteel het Nijenhuis. Inl. 0900-3300033 of tasso.nazomerfestival.nl

OLDAMST

Oldambster Muziekfestival

Het Vierde Oldambster Muziekfestival biedt zes dagen concerten en optredens met een gevarieerd repertoire op verschillende lokaties in het Groningse Oldambt, waaronder de deel van de boerderij van sopraan Gail Gilmore in Bellingwolde. Er klinkt opera, Hans Dulfer en een jazzformatie, tango, pianist Derek Han, het Byzantijns koor Drenthe.

Van 23 aug t/m 28 aug Oldambt. Inl www.stichtingmuziekpromotie.nl; res 0597-412255.

ZEIST

Mozart in Zeist

De opera Le nozze di Figaro van Mozart met veel verwikkelingen bij de adel en eindigend in een lusthof, wordt drie keer uitgevoerd in de tuinen van Slot Zeist. Daan Admiraal dirigeert de Czech Virtuosi, de regie is van Alain Sachs. De titelrol wordt gezongen door Frank Dolphin Wong, Noriko Urata is Suzanna, Anemarie Kremer zingt de gravin en Anneleen Bijnen is Cherubino.

Le nozze di Figaro: 25, 26, 27 aug 21u. Inl www.openluchtopera.nl