BELGIË

Laus Polyphoniae

De in 1457 of 1458 in Gent geboren Jacob Obrecht stierf vijfhonderd jaar geleden in Ferrara als hofcomponist van hertog Ercole I d'Este. Zijn specialiteit was de mis, waarvan hij er tenminste dertig schreef, maar ook het motet had zijn belangstelling. Hij leverde verder een grote bijdrage aan het repertoire van muzikale bewerkingen van Vlaamse liederen. Het muziekfestival Laus Polyphonia in Antwerpen is dit jaar aan Obrecht gewijd met 27 concerten, waarin ook componisten-tijdgenoten van hem aan bod komen zoals de Vlaming Pierre de la Rue (chansons), Antoine Busnois en Johannes Tinctoris. De concerten worden uitgevoerd door onder meer Capilla Flamenca, Corvina Consorts, Wim Diepenhorst, The Clerk's Group en het Huelgas Ensemble.

Laus Polyphoniae: Jacob Obrecht en zijn tijd, 20 t/m 28 aug. Antwerpen. Inl 0032 3 2024669 en www.festvialvanvlaanderen-antwerpen.be

Barrio en Beuys

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent (SMAK) stelt werk tentoon van de in 1945 in Portugal geboren Braziliaanse kunstenaar Artur Barrio. Zijn meestal tijdelijke installaties zijn opgebouwd met vergankelijke, organische materialen zoals koffie, brood, urine, houtskool, wijn of stof. Omdat er in zijn toepassing van het materiaal en zijn `missie' veel inhoudelijke en vormelijke overeenkomsten zijn te vinden met het werk van Joseph Beuys (1921-1986), presenteert het museum een `imaginaire dialoog' tussen beide kunstenaars. Barrio maakte voor het SMAK ook een tijdelijke installatie, parallel aan het werk van Beuys.

Barrio - Beuys, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Citadelpark, Gent, t/m 11 sept di t/m zo 10-18u. Inl 0032 92407606 en www.smak.be

Boterhammen in het Park

De restauratie van de `kiosk' in het Brusselse Warandepark is voltooid en het Vlaamse muziekfestival Boterhammen in het Park keert er na zeven jaar verbanning weer terug. De optredens, met de betere Nederlandstalige artiesten, zoals Madouce, Kadril, Buurman en Pieter Embrechts vinden plaats van 29 augustus tot en met 2 september om 12 uur. Als afsluiting is er een eerbetoon aan Bram Vermeulen, met onder anderen Jan Houtekiet, Eva de Roovere en Fay Lovsky. Voor kinderen is er een Grote Wonder Show met covers van bekende en vergeten kinderliedjes. 's Avonds zijn er in de muziektent ook concerten met o.m. The Great Atomic Power Review met Roland en Congolese muzikanten.

Boterhammen in het Park, 29 aug t/m 2 sept om 12u in het Warandepark, Brussel. Inl www.boterhammeninhetpark.be en www.feeerieen.be

Ventilatie/Soul

Terwijl in het Groeningemuseum nog tot 4 september de indrukwekkende tentoonstelling Memling en het (renaissance)portret loopt, tonen hedendaagse kunstenaars, eveneens in het kader van Corpus Brugge 05, in het Memlingmuseum – Sint-Janshospitaal de resultaten van hun visie op het oudere kunstwerk. Memling, het hospitaal en communicatie zijn op `Ventilatie' onderwerp van installaties van onder anderen Sylvain Cosyns, Bart Vandevijvere, Stefaan van Biesen en Claus Compagnie.

Het Brugse Grootseminarie is het decor van de expositie Soul - bezielde kunst, waarop wordt nagegaan hoe hedendaagse kunstenaars als Roger Raveel, Paul van Hoeydonck, Jan Fabre, Marie-Jo Lafontaine, Luc Tuymans, Bill Viola en Marlène Dumas begrippen als zintuiglijkheid en transcendentie vertalen met traditionele en vernieuwende media.

Ventilatie, t/m 16 okt in het Memlingmuseum, Mariastraat 38, Brugge; Soul - bezielde kunst, t/m 15 sept in het Grootseminarie, Potterielei 72, Brugge. Beide geopend di t/m zo 9.30-17u. Inl www.corpusbrugge05.be

En verder

Belgische fotografen 1840-2005, t/m 18 sept Fotomuseum, Antwerpen 0032 32429300 en www.fotomuseum.be; Flanders' Finest, kinderboekillustratoren, t/m 28 sept in het Literair Museum, Hasselt 0032 11261787;

Internationaal Cartoonfestival, t/m 4 sept., Lagunal,

Duinbergen (Knokke) 0032 50630430; Prijs Jonge Belgische Schilderkunst, t/m 4 sept., Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078444 en www.bozar.be; Talbot House, Gasthuisstraat 23, Poperinge 0032 57333228 en www.talbothouse.be.