BALKAN

Sarajevo Film Festival

In de herfst van 1995, tijdens de oorlog in Bosnië, werd in hoofdstad Sarajevo geschiedenis geschreven: voor het eerst werd in een belegerde stad een filmfestival georganiseerd. Terwijl Sarajevo doelwit was van granaten staken de initiatiefnemers de koppen bij elkaar en verzamelden filmmakers uit alle, inmiddels voormalige, Joegoslavische deelstaten. Het festival was een daad van verzet en groeide in de jaren daarna uit tot een toonaangevend evenement. T/m 27 augustus brengt het 11de Sarajevo Film Festival (SFF) nieuwe films uit de Balkan onder de aandacht. De meeste films hebben als thematiek de sociale spanningen in een regio waar de recente oorlog het alledaagse leven nog steeds bepaalt. Bekende films als Mila from Mars, uit Bulgarije, en de Kroatische film A wonderful night in Split vielen vorig jaar in de prijzen.

Inl www.sff.ba

Zinderend Ljubljana

Traditiegetrouw staat de Sloveense hoofdstad Ljubljana de gehele nazomer in het teken van culturele festivals. Met als hoogtepunt het Trnfest (tot 31 aug). Het theater- en muziekfestival is al sinds 1992 voor iedereen gratis toegankelijk en biedt een breed scala aan optredens, zoals Roma-zigeunermuziek, workshops Afrikaanse dans en Russisch circustheater. Onderdeel van het festival is het speciale programma Young Lions (24-30 augustus), gehouden in een oude Electriciteitscentrale, waar jonge getalenteerde theater- en dansgroepen zich presenteren.

Inl www.kud-fp.si/trnfest

Barok in Kroatië

Op 80 kilometer van de Kroatische hoofdstad Zagreb ligt Varazdin, een Midden-Europese barokke stad. Van 17 september tot 9 oktober vindt daar voor de 35-ste maal het evenement Varazdin Baroque Evenings plaats. In muziekzalen langs de oude stadswallen, rond de magistrale kathedraal en aan het Thomas-plein komen daar barok-muziekgezelschappen uit voornamelijk Slovenië en Kroatië samen. Veel werken van Bach, Händel en Vivaldi staan op het programma. Dit jaar zijn er ook optredens van Engelse vocalisten en een speciaal optreden van het Welsh Baroque Orchestra.

Inl www.vbv.hr

DJ's in Belgrado

Tot 31 augustus staat de Servische hoofdstad Belgrado bij hoge uitzondering níet in het teken van politieke rompslomp, maar vieren de bewoners feest tijdens het Zomer Festival. Veel muziek en theater en nachtelijke optredens van beroemde dj's die de laatste jaren de weg naar de hippe nachtclubs van Belgrado weten te vinden.

Inl 00-381-11-3061631.

Magisch Theater

Van 26 augustus tot 2 september wordt de Kroatische hoofdstad bevolkt door poppen, tijdens het International Puppet festival. `PIF' luidt de afkorting, die verwijst naar het ontstaan van het inmiddels grootste poppenfestival ter wereld. In 1967 kwamen in Zagreb aanhangers van Esperanto bijeen om hun geloof te belijden in de nieuwe taal waar ooit iedereen, van Hollanders tot Spanjaarden, zich in zou kunnen uiten. Tijdens de bijeenkomst werd ook het kleinschalige Pupteatra Internacia Festivalo (PIF) gehouden. De táál Esperanto heeft het niet gered, maar PIF bleef. Op het festival komen jaarlijks ruim 300 poppentheatergroepen af, waaronder ook 't Magisch Theatertje uit Maastricht. Voor kinderen zijn er workshops poppenmaken en lessen in animatietechniek.

Inl public.carnet.hr/pif-festival/

Bacchanaal

In een dal in de zuidelijke Karpaten bij het Roemeense dorp Costesti komen elk jaar in de eerste week van september duizenden Roma-zigeuners samen voor een groot feest, met als hoogtepunt 8 september. Wat ooit begon als viering van de naamdag van de Heilige Maria, groeide uit tot een spectaculaire huwelijksmarkt en massale dans- en schranspartij. ,,Partij A betaalt goud voor de dochter van partij B'', zegt priester Marian van het nabije klooster Bistrita waar de Roma voor het feest de zegen komen halen. Meegenomen varkens, in de kofferbak van gammele Dacia's, worden gezegend voor ze aan het spit gaan. Langs de oevers van het bergbeekje is er een week lang een waar bacchanaal. Costesti ligt tussen Tirgu Jiu en Rimnicu Vilcea.